StoryEditor

Silovyje Mašiny žiadajú o podporu

15.06.2005, 00:00
Najväčšia ruská spoločnosť na výrobu turbín Silovyje Mašiny (Power Machines) očakáva dosiahnutie užšej spolupráce so štátom po tom, čo sa jej snahy o predaj kontrolného podielu nemeckému koncernu Siemens skončili neúspešne.

Najväčšia ruská spoločnosť na výrobu turbín Silovyje Mašiny (Power Machines) očakáva dosiahnutie užšej spolupráce so štátom po tom, čo sa jej snahy o predaj kontrolného podielu nemeckému koncernu Siemens skončili neúspešne, informovala agentúra Reuters.
Ruský protimonopolný úrad FAS zamietol ponuku Siemensu ešte v apríli vzhľadom na obavy ruskej vlády, že vstup nemeckej spoločnosti do strojárskej firmy by mohol ohroziť jej vojenský potenciál, keďže práve Silovyje Mašiny dostávajú najväčší počet zákaziek na bojovú techniku.
Siemens mal v záujme odkúpiť viac než 70-percentný podiel v spoločnosti Silovyje Mašiny od priemyselného holdingu Interros, ktorý kontroluje ruský miliardár Vladimir Potanin.
"Teraz je nevyhnutné odštartovať rokovania o posilnení úlohy štátu v spoločnosti," citoval ruský denník Kommersant jedného z vrcholných manažérov spoločnosti Interros.
Analytici sú v tejto súvislosti presvedčení, že vláda ruského prezidenta Vladimira Putina sa rozhodla rozšíriť svoje pole pôsobnosti aj v tejto sfére národného hospodárstva.
"Vzhľadom na to, že Rusko zamietlo vstup zahraničného investora do spoločnosti Silovyje Mašiny, očakávame, že štát sa stane hlavnou oporou nášho podniku," skonštatoval námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Sergej Batechin.
Ruská internetová stránka The Moscow Times už priniesla v tejto súvislosti prvé informácie o tom, že Interros začal rokovať o predaji časti akcií ruskej vláde. V prípade dosiahnutia dohody by Rusko získalo v spoločnosti 25 percent akcií, uviedol Batechin. Predaj časti akcií aj nemeckému koncernu Interros zatiaľ definitívne nevylúčil, dodal.
Silovyje Mašiny za minulý rok dosiahli pozoruhodné výsledky. Zisk sa medziročne zvýšil štvornásobne z 2,49 na 11,58 milióna eur a obrat sa takmer zdvojnásobil z 271 na 491,5 milióna eur. Najväčšie kontrakty mala spoločnosť vlani v Indii, pričom jej ďalší rozvoj má zabezpečiť sanácia elektrární vo východnej Európe a v Rusku. Celkový obrat v ruskom strojárskom priemysle rýchlo rastie, najvýraznejší rast zaznamenal v roku 2003, a to až o takmer 10 percent.
Spoločnosť Silovyje Mašiny, ktorá je ruskou jednotkou vo výrobe turbín, generátorov a vybavenia elektrární, je aj významnou súčasťou ruského zbrojného priemyslu. Koncern v súčasnosti dodáva svoje produkty do 87 krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 01:02