StoryEditor

Regulácia jadrových zdrojov nemá jednotné pravidlá

Maďarská atómová elektráreň Paks, kde pred vyše rokom došlo k mohutnému výbuchu, by mala byť znovu spustená do konca augusta. Pri čoraz väčšom záujme o energiu získavanú štiepením jadra atómu sa aj v súvislosti s Paksom vynárajú nové obavy. Tými je podľa denníka The Wall Street Journal Europe hlavne slabá kontrola v krajinách s menšími skúsenosťami vo využívaní jadrových technológií.
Maďarská atómová elektráreň Paks, kde pred vyše rokom došlo k mohutnému výbuchu, by mala byť znovu spustená do konca augusta. Pri čoraz väčšom záujme o energiu získavanú štiepením jadra atómu sa aj v súvislosti s Paksom vynárajú nové obavy. Tými je podľa denníka The Wall Street Journal Europe (WSJE) hlavne slabá kontrola v krajinách s menšími skúsenosťami vo využívaní jadrových technológií.
Tieto obavy znásobuje fakt, že ani inštitúcia, akou je Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA), nemá právo na kontrolu a reguláciu jadrových technológií, na rozdiel, napríklad, od kontroly jadrových zbraní. Pritom jadrový priemysel patrí medzi najrýchlejšie sa globalizujúce sektory. "Neexistuje žiadna právna sila, ktorá by regulovala tento priemysel medzi jednotlivými štátmi," uviedol pre WSJE inšpektor IAEA Miroslav Lipár, ktorý viedol vyšetrovanie nehody v Paksi.
Vysoké ceny ropy a obavy z ďalšieho vývoja na Blízkom východe, ale aj skleníkový efekt viedli k opätovnému oživeniu záujmu o jadrovú energiu. Nemalou mierou k tomu prispela aj prudko sa rozvíjajúca ekonomika Číny, ktorá musí dovážať čoraz viac elektrickej energie na pokrytie dopytu. Podľa agentúry Reuters sa jadro zatiaľ podieľa na celkovej energetickej produkcii v Číne len 1,4 percenta a americká agentúra pre atómovú energiu odhaduje, že krajina bude ročne zvyšovať svoju jadrovú kapacitu o 5 percent, a to pravdepodobne až do roku 2025.
Začínajú sa však meniť nálady aj v Európe a zvyšuje sa počet objednávok na nové jadrové reaktory. Dopyt na jednej strane rastie, no menej už kvalita dohľadu, a to aj v "jadrovo" vyspelých krajinách. Príkladom je Japonsko, kde len pred pár dňami došlo k tragickej nehode, pri ktorej zahynuli štyria zamestnanci.
V prípade maďarskej nehody dáva IAEA čiastočnú vinu francúzskemu výrobcovi Framatome, ktorý je spoločným podnikom francúzskej firmy Areva a nemeckej Siemens. Svoj podiel viny nesie však podľa IAEA aj nedostatočná kontrola zo strany maďarských regulačných orgánov, ktoré podcenili dodatočné preverenie vhodnosti konkrétneho typu čistiaceho zariadenia, na ktorom došlo k poruche. S ohľadom na tragické nehody v minulosti sa po nehode v Paksi agentúra rozhodla zvolať v októbri v Pekingu konferenciu, na ktorej sa predstavitelia národných regulačných orgánov, energetické firmy a vedecké inštitúcie pokúsia nájsť cestu, ako zvýšiť celosvetovo bezpečnostné štandardy v jadrovej energetike, ktorej rozmach sa už nedá zastaviť.

Bezpečnostné štandardy sú v jednotlivých štátoch porovnateľné

Napriek tomu, že niektoré štáty používajú vlastné bezpečnostné štandardy pre jadrovú energetiku, podľa predsedníčky Úradu pre jadrový dozor SR Marty Žiakovej sú z hľadiska kvality porovnateľné. Na Slovensku komponenty a zariadenia pre atómové elektrárne obstarávajú Slovenské elektrárne, pričom ešte pred uzavretím zmluvy úrad kontroluje dodávateľov. Úrad podľa Žiakovej v záujme bezpečnosti preveruje know-how dodávateľov, ich technologické vybavenie a systém kvality. Doklad o tom, že záujemca o dodávky v tomto teste uspel, musia komisii v elektrárňach popri medzinárodnom certifikáte kvality priložiť priamo k tendrovej dokumentácii.

Najväčší svetoví dodávatelia jadrových zariadení a služieb (rok 2002)
BNFL & Westinghouse 20%
Areva 20%
General Electric 15%
Minatom Group 15%
Iní 30%
Zdroj: Areva, U. S. Energy Information Administration 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 09:24