StoryEditor

Peniaze dostane iracký ľud

14.04.2003, 00:00

Zmrazený iracký majetok v hodnote 1,7 mld. USD sa zlúči na federálny účet, odkiaľ sa bude uvoľňovať pre vojnou zničenú krajinu, oznámilo minulý týždeň americké ministerstvo financií. Hovorca ministerstva uviedol, že 17 z najväčších finančných inštitúcii vo svete vyhovelo mimoriadnej požiadavke o umiestnenie zmrazených financií na účet Americkej centrálnej banky v New Yorku. Informovala o tom agentúra CNN.
"Rozhovory o spôsobe poskytnutia zmrazeného majetku irackému ľudu napredujú intenzívnym tempom," povedal hovorca, ktorý však zároveň neuviedol, na aké konkrétne účely sa finančné prostriedky využijú. Obnova Iraku bude nákladná. Krajina sa totiž nachádzala v dezolátnom stave už pred inváziou Spojených štátov do Iraku, veľké investície sa budú musieť vložiť nielen do obnovy infraštruktúry, ale aj zdravotníctva a ostatných oblastí verejného života. USA sa momentálne usilujú zadržať aj majetok Saddáma Husajna, jeho rodiny a ostatných najvyšších predstaviteľov Iraku, ktorý sa odhaduje na 6,6 mld. USD. Aktíva vo výške 1,7 mld. USD, ktoré by sa mali v najbližšom čase poskytnúť irackému ľudu, pochádzajú ešte z irackého majetku zmrazeného pred 10 rokmi počas prvej vojny v Perzskom zálive. Časť týchto peňazí pochádza aj z nelegálneho predaja ropy. Iracké peniaze, ktoré boli zmrazené a mali by byť poukázané na jeden spoločný účet Fedu, sa nachádzajú vo viacerých významných bankách vrátane Citigroup, J. P. Morgan Chase, Bank of New York a Banc One, oznámilo ministerstvo. Ani poskytnutie týchto peňazí však nebude stačiť na obnovu vojnou zničenej krajiny. Irak bude potrebovať aj iné formy humanitárnej pomoci.
S odvolaním sa na nedávne štúdie Výboru pre zahraničné vzťahy bude stáť obnova Iraku asi 20 mld. USD ročne počas niekoľkých nasledujúcich rokov. Celkové náklady sa odhadujú na 200 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 05:31