StoryEditor

Výbery hotovosti kreditnou kartou

20.07.2005, 00:00

Kreditná karta alebo charge karta (majiteľ musí splatiť úver po skončení bezúročného obdobia v plnej výške) sú primárne určené na bezhotovostné operácie - na platenie kartou u obchodníka. Banky si za to neúčtujú žiadny poplatok. Je to dokonca lacnejšie ako platba v obchode klasickou debetnou kartou, kde si banky napočítajú účtovnú položku. Výpisy a zúčtovanie účtovných položiek sú pri využívaní kreditky zahrnuté v cene ročného poplatku za kartu.
Peniaze z bankomatu
Kreditnú kartu však klient môže využiť aj na výbery peňazí v pobočke alebo v bankomate. No poplatky za tieto operácie sú pre jej majiteľa dosť nevýhodné. Okrem toho, že mu banka hneď po výbere začne rátať úrok (neplatí tu teda bezúročné obdobie), zaplatí aj nemalý poplatok. Ten sa určuje ako percento z vyberanej sumy (jedno až dve percentá v závislosti od banky), minimálne však 50 až 200 korún. Nulový poplatok za výber kreditnou kartou z bankomatu vlastnej banky si účtuje iba Ľudová banka a Tatra banka. V HVB Bank zaplatíte za každý výber kreditkou z jej bankomatu 50 korún.
Ešte vyššie sú poplatky pri použití bankomatu inej banky či pri výbere hotovosti v zahraničí. Kto si chce vytiahnuť hotovosť z bankomatu, mal by požiť debetnú kartu. Je to cenovo podstatne výhodnejšie. Prečo? "Kreditná karta je primárne určená na platby u obchodníka. Okrem toho pri debetnej karte si klient vyberá peniaze z vlastného účtu, cez kreditnú kartu čerpá z finančných prostriedkov, ktoré mu požičala banka," vysvetľuje hovorkyňa HVB Bank Andrea Kollárová.
Obdobie bez úroku
Výhodou kreditných kariet je takzvané bezúročné obdobie. Počas neho klient čerpá pôžičku zadarmo. Splatnosť pôžičky sa však spravidla viaže na konkrétny dátum v nasledujúcom mesiaci. Preto nie na každé čerpanie úveru sa vzťahuje celých 40, prípadne 45 dní bezúročného obdobia, ktoré banky deklarujú. Klient však úver môže uhradiť postupne ako určité percento z dlžnej sumy a zvyšok v nasledujúcich ľubovoľných mesačných splátkach. Vtedy už banke platí úrok. Ročné úročenie kartového úveru je spravidla vyššie ako pri kontokorentných či spotrebných pôžičkách bánk. Tie však nemajú bezúročné obdobie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 09:13