StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

25.03.2003, 23:00

Die Welt
Kým spojenci tiahnu na Bagdad, na severe Iraku pokračuje spor medzi Kurdmi, Turkami a Američanmi. Každá strana má svoje legitímne záujmy a ani jedna z nich nechce poľaviť. Kurdi podporujú Washington v boji proti irackým jednotkám a dúfajú, že na konci vojny sa im ujde štedrá odmena v podobe samostatného štátu a ropných polí v Mosule a Kirkúku. Ankara však chce vzniku kurdského štátu zabrániť.
(Naprieč divokým Kurdistanom, Jacques Schuster, 25. 3.)

Daily Telegraph
Séria incidentov, pri ktorých prišli o život príslušníci britských a amerických ozbrojených síl, naberá na dôležitosti len a len preto, že kontrastujú s celkovým anglo-americkým úspechom na bojovom poli. Nehody koaličných síl tak hrajú do karát Saddámovi Husajnovi, ktorý ich využíva na psychologickú vojnu vo svetových médiách. Práve preto, že predpoklady o totálnej americkej prevahe vyznievajú tak optimisticky, oznamovacie prostriedky majú tendencie upnúť sa na akýkoľvek nezdar ako na náznak toho, že sa celá vojnová stratégia začína rúcať.
(Nehody koaličných vojsk hrajú Saddámovi do karát, editorial, 25. 3.)

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Sotva možno veriť oficiálnym údajom Moskvy, že až 95,5 percenta Čečenov sa v nedeľňajšom referende vyslovilo za novú ústavu, a teda aj za zotrvanie Čečenska v Ruskej federácii. Odhliadnuc od nezrovnalostí v hlasovaní mohla veľká časť čečenského obyvateľstva merať cestu do volebných miestností iba zo strachu, že prídu o potravinové lístky, prípadne tak mohli urobiť pod bezprostredným tlakom ruských bajonetov.
(Sovietsky výsledok: Čečeni za ústavu, do, 25. 3.)

Libération
Americké ministerstvo obrany márne opakuje, že vojna proti Iraku ide podľa plánu. Vojenskí experti aj americké médiá si začínajú päť dní po začiatku vojny klásť otázky. Bilancia prvých piatich dní vojny je silne kontrastná: britsko-americké sily napriek drvivej leteckej prevahe pri postupe na Bagdad prekonali všetky rýchlostné rekordy v dejinách vojen. Približne 100 kilometrov pred Bagdadom začínajú narážať na jednotky gardy irackého prezidenta Saddáma Husajna. Avšak ani jedna z amerických predvojnových nádejí sa nenaplnila.
(Letecká prevaha nie je všetko, editorial, 25. 3.)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 20:37