StoryEditor

Energetika a záujmy

13.02.2003, 23:00

Energetika je konfliktný sektor, vyznačujúci sa rôznymi záujmami. Aj týmito slovami charakterizoval "krv ekonomiky" minister financií Ivan Mikloš. Posťažoval sa, že i manažment Slovenských elektrární (SE) má na svedomí, že prvá nevyhnutná reštrukturalizácia -- oddelenie prenosovej sústavy (podmienka EÚ) od výroby elektriny, sa pretiahla o 15 mesiacov oproti vládnemu zámeru. Všetko nasvedčuje tomu, že SE čaká ďalšia majetková reštrukturalizácia, takže z jej majetku vzniknú zrejme dve akciové spoločnosti, kam sa vloží majetok jadrových a nejadrových technológií výroby elektriny. Účasti v nich, zatiaľ vo výške 49 %, by si mali nájsť svojich kupcov.
Pred pár týždňami sa objavilo "zázračné riešenie" pre privatizáciu SE: skoordinovať ju s Čechmi, lebo ak by sa pre ČEZ aj SE našiel jeden majiteľ, dostali by sa zdroje, budované podľa spoločnej stratégie, pod jedno riadenie a dosiahol by sa synergický efekt. Autorom nápadu je bývalý generálny riaditeľ SE Vincent Pillár. Minister hospodárstva Robert Nemcsics ho nezamietol. Tento "zlepšovák" však prehliadol Ivan Mikloš. Povedal, že ak by sa začalo o ňom uvažovať, len by sa naťahoval čas. Mikloš prízvukuje: "Už máme málo času na ďalšiu majetkovú reštrukturalizáciu a na rozhodujúce kroky v privatizácii tak, aby nevznikali riziká pri otváraní energetického trhu."
Česi sa minulý rok pokúsili o privatizáciu svojho ČEZ. Chceli za 67 % akcií spolu s účasťami v distribučkách a dokonca aj s prenosovou sústavou vyše 6 mld. eur. Investor sa nenašiel. S privatizáciou to skúsia znova na budúci rok. Pretože v ČR je pri moci silná ľavica a tá koketuje s myšlienkou zasahovať do energetiky cez vlastnícke práva, neponúkne sa všetkých 67 % akcií, ale menej. Problém veľkosti predávaného balíka nedá spávať ani KDH. Krestanskí demokrati tvrdia, že by bolo lepšie, aby si štát nechal majoritu. Preto na ministerstve hospodárstva robia teraz analýzu, aby sa dozvedeli, či je pre štát lepšie byť rentiérom alebo či je lepšie dostať hneď viac peňazí. Je verejným tajomstvom, že v prípade SE sa vlastníkom ich akcií bude o dividendách ešte dlho len snívať. Nie je iniciatíva KDH iba nejaká ďalšia prekážka procesu privatizácie?
Udalosti okolo SE sa predsa len pohli. V utorok bol vymenený predseda dozornej rady. Nový predseda je poradca ministra hospodárstva. Niekoľkí odstupujúci už dávno nepracujú v inštitúciách, ktoré ich nominovali a ďalší z nich figurujú v pozadí viacerých súkromných firiem. Prvou úlohou dozornej rady bude organizovať výber vrcholného manažmentu SE. Terajší manažéri SE ťažko nesú hrozbu ďalšieho rozdelenia SE. Na otázku člena Predstavenstva SE Ladislava Szemeta, prečo SE rozčleňovať, predstaviteľ Svetovej banky vysvetlil: "ukazuje sa nevyhnutné, aby sme elektrárne sprivatizovali rýchlejšie, a nie pomalšie. Inak povedané: aby sa skrátil čas, keď sa darí presadzovať záujmy, ktoré neprajú energetike chystajúcej sa do EÚ."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:09