StoryEditor

Tretí pilier s otáznikmi

06.06.2003, 00:00

V princípoch dôchodkovej reformy, ktorá sa u nás chystá, nie sme vo svete prví. Snažíme sa prebrať to lepšie od tých, ktorí podobný dôchodkový systém už majú zavedený. Práve zo zahraničia sú však známe čísla z prieskumov, ktoré hovoria o tom, že až 80 percent opýtaných by si na dôchodok dobrovoľne nesporilo. Keďže druhý dôchodkový pilier -- kapitalizačný, ktorý bude aj u nás povinný, zabezpečuje iba minimálny dôchodok, nesporivci -- a tých je väčšina -- sú motivovaní na ďalšie prilepšenie si do dôchodku väčšinou tretím -- dobrovoľným pilierom. Ten je založený na dobrovoľnosti a ochote zriecť sa istej časti súčasnej spotreby v prospech budúceho vyššieho príjmu v dôchodku. Až tento pilier má podľa predkladateľov daňovej reformy zabezpečiť v starobe skutočne slušné príjmy. Podpora štátu je v treťom pilieri štandardne poskytovaná dvoma spôsobmi:
1. Odpočítateľnou položkou zo základu dane -- istá, určená časť násobku priemernej mzdy, ak je odkladaná do dôchodkového systému, je odpočítateľnou položkou. Takto fungujú v súčasnosti napr. naše DDP (doplnkové dôchodkové poisťovne), ale v zahraničí napr. IRA (individual retirement account v USA).
2. Nezdaňovaním výnosu z investovania určitej sumy ročne.
Princíp takto podporovaného tretieho piliera je obsiahnutý aj v koncepcii našej dôchodkovej, ale nie daňovej reformy. Autori daňovej reformy v snahe zjednodušiť systém chcú vylúčiť akékoľvek výnimky, a preto aj vylúčili podporu tretieho piliera. Tým však prakticky odporučili ľuďom, aby na dôchodok nešetrili nad povinnú hranicu, peniaze radšej spotrebúvali a (prípadne) ani nepriznávali príjmy. Naopak, podpora tretieho piliera vytvorí: dlhodobé zdroje kapitálu a proinvestičné prostredie (oboje nám tak chýba), vyššiu transparentnosť, ochotu priznať príjmy a motiváciu ľudí na sporenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:22