StoryEditor

Podnikatelia trhu neveria

25.06.2003, 00:00

V rámci protestov proti zvyšovaniu niektorých daní si priemyselníci spomenuli na ťažký údel -- vyššie ceny energií od začiatku roka. Nebolo však od nich počuť, že by chceli urýchliť liberalizáciu na trhu s energiami. Postavili sa negatívne k ďalšej privatizácii energetiky a posťažovali sa, že nevedia, čo je dohodnuté v transakčných dokumentoch medzi štátom a investormi pri privatizácii energetických spoločností, najmä pokiaľ ide o návratnosť investícií. Aj keby sa verejnosť tieto informácie dozvedela (mohla by sa), aj tak to už nikomu nepomôže. Radšej by mali všetci presadzovať, aby štát vytváral rovné trhové podmienky pre všetkých a aby zvýhodnenia neboli ani v takýchto dôverných dokumentoch. Pri dodávke elektriny to znamená umožniť postupne každému, aby sa mohol stať oprávneným odberateľom.
Vplyvní kapitáni veľkého priemyslu spolu s opozičnými poslancami by mohli presadzovať nielen pre seba, ale aj pre svojich partnerov živnostníkov, ktorí majú dielňu s niekoľkými strojmi, aby si mohli vybrať odberateľa elektriny hoci aj v zahraničí. V Slovenskej republike je technická hranica pre oprávnených odberateľov vysoká, takže sa môžu nimi stať iba 50 veľkoodberatelia, ale využili to iba niekoľkí. Nikoho z podnikateľských komôr či zo záujmových združení nenapadne požiadať ministra hospodárstva, aby vydal vyhlášku, ktorá by liberalizačné kroky urýchlila, hoci to žiada najnovšia direktíva Európskej únie. V rámci tripartity radšej ministra presviedčajú, aby podporil takú zmenu regulačného zákona, ktorá by im umožnila sporiť sa o cenových rozhodnutiach úradu v správnom konaní, prípadne aj pred súdom.
Úplne najlepšie by pre nich bolo, ak by im ponúkli stoličky v regulačnej rade, potom by si presadzovali ceny a podmienky pri energiách ako za socializmu. Naši chlapci by sa mali pozrieť aj za humná, v týchto dňoch ich českí kolegovia dostali do parlamentu legislatívnu zmenu. Ak by prešla, aj dielňa s desiatkou strojov by sa mohla ešte tento rok stať oprávneným odberateľom a od roku 2005 aj domácnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:35