StoryEditor

(Ne)zodpovednosť zodpovedných

07.09.2004, 00:00
Neoficiálne priebežné zistenia sledovanosti televízií prostredníctvom peoplemetrov vyvolali búrku v slovenskom pohári mediálnej vody. Spravodajstvo STV je vraj nudné, a pozerá sa v prieskumoch sledovanosti iba na chrbát jemnému bulváru v TV Markíza a TV Joj. STV tak bude dynamizovať príspevky, redaktorov a moderátorov, keďže vedenie verejnoprávnej televízie (prekvapujúco, nie vedenia spravodajstva) sa s tým problémom musí vyrovnať. Korene tohto problému však siahajú omnoho hlbšie a vyššie.

Neoficiálne priebežné zistenia sledovanosti televízií prostredníctvom peoplemetrov vyvolali búrku v slovenskom pohári mediálnej vody. Spravodajstvo STV je vraj nudné, a pozerá sa v prieskumoch sledovanosti iba na chrbát jemnému bulváru v TV Markíza a TV Joj. STV tak bude dynamizovať príspevky redaktorov a moderátorov, keďže vedenie verejnoprávnej televízie (prekvapujúco, nie vedenie spravodajstva) sa s tým problémom musí vyrovnať. Korene však siahajú omnoho hlbšie a vyššie.
V čase nástupu nového vedenia na čele s Richardom Rybníčkom totiž mala televízia kardinálny problém s narastajúcimi dlhmi, prezamestnanosťou, nevýhodnými zmluvami s (sub)dodávateľmi a podhodnotenými príjmami (dotácie zo štátneho rozpočtu a koncesionárske poplatky). Na presadenie svojich zámerov potrebovalo nové vedenie STV súčinnosť s vládnou koalíciou, Ministerstvom financií SR a časťou opozície. Ináč povedané, na štrukturálne, ekonomické a legislatívne reformy potreboval krízový manažment politické krytie ľudí, ktorí, naopak, potrebovali mediálne krytie na prezentáciu svojej politickej a legislatívnej činnosti. Teória spojených nádob sa v praxi začala uplatňovať cez Rybníčkovu tézu o "nekauzovej" televízii, ktorá nemusí v závese ostatných médií sledovať problémové témy s ekonomicko-bezpečnostno-politickým pozadím. Nové vedenie tak eliminovalo nechcenú pozornosť a záujem ústavných a štátnych činiteľov, keďže s nimi potrebovalo, ak nie idylické, tak aspoň bezkonfliktné vzťahy. Zistenia kontroly NKÚ na Úrade vlády SR, dlhodobé problémy 1. garantovanej, resp. 1. dôchodkovej a. s., zmeny zákaziek v miliardových tendroch na rezorte obrany, nejasné pozadie personálnych zmien v zdravotných poisťovniach atď.? Zabudnite, resp. stiahnite, a dajte politikom "anketový" priestor v spravodajstve, a máte od nich vo verejnoprávnej televízii pokoj (to isté sa vzťahuje aj na väčšinu tzv. mediálnych expertov v politických subjektoch).
STV pritom už dokázala ohroziť pre mediálny trh retardačnú hegemóniu TV Markízy v tzv. nespravodajských formátoch. Iné, ako zábavné a oddychové relácie, resp. filmy na Jednotke, nemôžu zvýšiť sledovanosť média, ktoré musí výstupy sanovať cez zvýšený podiel na reklamnom trhu. Tak ako Slovensko nie je národom s nadštandardným podielom intelektuálov, nie je ani národom totálnych ignorantov, odkázaných na stranícku infekciu v TV Markíza, nadabované zvieratká v TV Joj, a na spravodajské uspávanky vo verejnoprávnej televízii. Peoplemetre sa tak stali iba alibistickým zdôvodnením potreby zmien, na ktoré stačil týždenný kontinuálny výskum. S čarovnou pointou, že zodpovednosť vyvodzujú zodpovední...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 13:55