StoryEditor

Klamná matematika

28.05.2004, 00:00
Ktorýsi známy mysliteľ vraj kedysi vyhlásil, že matematika je najspoľahlivejšia veda, pretože jeden plus jeden sú dva platilo vždy a všade, v každej krajine, bez ohľadu na politické či spoločenské pomery.

Ktorýsi známy mysliteľ vraj kedysi vyhlásil, že matematika je najspoľahlivejšia veda, pretože jeden plus jeden sú dva platilo vždy a všade, v každej krajine, bez ohľadu na politické či spoločenské pomery. Neviem, kto to povedal, som si však istý, že to nebol žiadny slovenský mysliteľ (a to ich tu máme požehnane). U nás totiž zrejme neplatí ani Pythagorova veta. Po dôkazy netreba ísť ďaleko, ba nepotrebujeme na to ani ceruzku, papier či kalkulačku. Stačí iba, ako vravievali Rimania, zatvoriť ústa a otvoriť oči. Veď, posúďte sami. Takmer každý Slovák šomre na reformy v zdravotníctve. Len čo sa však v televíznej debate, v ktorej môžu diváci prideľovať dobré body, objaví minister zodpovedný za tento rezort, okamžite jeho popularita narastá priam geometrickým radom. Rovnako je to s predstaviteľmi maďarskej koalície, ktorí víťazia v televíznom súboji o priazeň divákov s hociktorým zo slovenských politikov. Odborári nazbierajú desaťtisíce podpisov pod petíciu žiadajúcu referendum o vyslovení dôvery (či skôr nedôvery) vláde, na referendum však už naši spoluobčania neprídu. Rovnaké je to aj s nadchádzajúcimi voľbami europoslancov. Po hromadnom nadšení z nášho vstupu do EÚ nasleduje masový útlm a, ako ukazujú výskumy verejnej mienky, na voľbách europoslancov by sa dnes zúčastnila približne iba pätina voličov. Myslíte si teda, že aj u nás stále platí, že jeden plus jeden sú dva, alebo sme skôr súčasťou matematického modelu, ktorý vyslovil Jaroslav Hašek, a v ktorom po zadaní o počte poschodí fiktívneho domu, množstve oblokov, kvetináčov a kvetín nasledovala otázka -- koľko rokov má domovníčkina stará mama?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:07