StoryEditor

Pracovitejší v katastri by zarábali viac

26.09.2003, 00:00

Od 1. januára 2004 dochádza k zmenám poplatkov za podanie návrhov na vklad do katastra
nehnuteľností. Namiesto doterajších 0,10 % z ceny určenej podľa vyhlášky platnej od r. 1991
a nezodpovedajúcej trhovým cenám realít budeme platiť pri väčšine prevodov paušálnych
2-tisíc korún. Podanie návrhov na vklad pri prevodoch nehnuteľností alebo pri vzniku záložných
práv týkajúce sa bežných bytov dosiaľ stojí 500 Sk. Vyhláškovú cenu 500-tisíc korún totiž
máloktoré ocenenie presiahlo. Štát tak vo väčšine prípadov inkasoval práve minimálny poplatok 500 Sk. Odteraz sa bude platiť štvornásobok dnešných poplatkov.
Drahé sa to môže zdať hlavne tým, ktorí za čerpaný úver ručia viacerými nehnuteľnosťami, alebo ide o úver iba niekoľko stotisíc korún. Už dnes klienti hovoria o vysokých poplatkoch za notárske zápisnice, ktoré notári od nich inkasujú. Nehovoriac o poplatkoch za spracovanie úverových obchodov, ktoré sú však u nás nižšie ako v zahraničí.
Okrem zvýšenia poplatkov za podanie návrhov na vklad čaká občanov aj novinka: takzvaný rýchlostný poplatok za zavkladovanie zmeny do katastra nehnuteľností. Peniaze často končiace vo vreckách špecialistov na rýchle konanie na katastroch týkajúcich sa zmeny vlastníka nehnuteľnosti majú odteraz plynúť do štátnej pokladnice. Lehota na urýchlené konanie katastra je 15 dní, čo je oproti dnešku expresne krátky čas. Návrh novely zákona o správnych poplatkoch je zatiaľ ešte v Národnej rade SR. Podľa predsedníčky Úradu geodézie, kartografie a katastra, ak nehnuteľnosť nebude urýchlene do 15 dní zapísaná do katastra, vráti sa žiadateľovi rozdiel medzi expresným poplatkom 5-tisíc a bežným poplatkom 2-tisíc, t. j. 3-tisíc korún späť.
V praxi to môže znamenať, že katastrom vrátených tritisíc korún sa ľahko opäť ocitne v rukách sprostredkovateľov rýchleho vybavovania. Platiť to môže hlavne v prípadoch zmien vykonaných v dlhšej lehote ako 15 dní. Mať však vklad za 16 až 20 dní môže byť tiež pre niekoho zaujímavé. Navyše už bez expresného poplatku. Pokiaľ dnes zavkladovanie do katastra trvá v Bratislave priemerne viac ako šesť mesiacov, ani novela zákona veľa nevyrieši.
Oveľa dôležitejšia je informácia o zavádzaní nových informačných technológií, ktoré by mali zrýchliť technické hľadisko agendy na katastrálnych úradoch. Skrátenie lehôt na vybavovanie formalít vyžaduje aj personálne posilnenie týchto útvarov a zvýšenie oficiálnej hmotnej zainteresovanosti na rýchlom spracovaní žiadostí. Lehota 15 dní navrhovaná od nového roku je zbytočne krátka. Možno by bolo vhodnejšie ponechať súčasných 30 dní, ktoré skoro žiaden katastrálny úrad beztak nedodržiava. Doplniť by následne bolo potrebné aj sankcie na účet pohyblivej zložky mzdy zainteresovaných pracovníkov. Vytvoriť finančnú rezervu na odmeny pracovne vyťažených pracovníkov katastra by po zavedení štvornásobných poplatkov nemal byť problém.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 19:09