StoryEditor

Nezávislosť justície má svoju cenu

02.07.2003, 00:00

Sudcovia sú vo svojom rozhodovaní nezávislí. Potvrdilo sa to aj v medializovanom prípade prepustenia veľkopodnikateľa Jozefa Majského z väzby pred takmer dvoma týždňami.
Sudca okresného súdu v Košiciach Ján Poprocký mal na rozhodovanie o Majského väzbe šťastie už v troch prípadoch. Prvýkrát v novembri minulý rok s návrhom prokurátora súhlasil, a tak Majský vo väzbe strávil Vianoce i Veľkú noc. Napriek kontroverznej podnikateľskej minulosti i spoločensko-politickým kontaktom Majského, v súčasnosti obvineného zo závažnej trestnej činnosti, sudca najnovšie usúdil, že vyšetrovatelia počas jeho osemmesačnej väzby nedokázali zhromaždiť dostatočné množstvo dôkazov, ktoré by potvrdili dôvody na jeho ďalšiu väzbu. Podľa všeobecne rozšíreného názoru však Poprocký pri rozhodovaní nevenoval dostatočnú pozornosť okolnostiam jeho minuloročného zaistenia pri pokuse o opustenie územia SR ani riziku, že sa Majský na slobode môže pokúsiť ovplyvňovať priebeh ďalšieho vyšetrovania. Verejná mienka by však skutočne nemala mať vplyv na výkon sudcovskej funkcie.
Avšak už týždeň po prepustení, podľa vyšetrovateľa, svedok v prípade tunelovania nebankových subjektov BMG a Horizont Slovakia vypovedal, že sa ho Majský sprostredkovane cez advokátov pokúsil ovplyvniť, aby zmenil svoju výpoveď. Poprocký ani tentoraz pri svojom rozhodovaní nekonfrontoval svoj právny názor a morálne postoje s mienkou verejnosti. Ako sa však zdá, za dôležité nepovažoval ani dôkazy prokurátora, ktoré mali potvrdiť oprávnenosť uvalenia kolúznej väzby. Ešte pred samotným rozhodnutím o prokurátorovom podnete Poprocký verejne spochybnil priebeh minulotýždňového zatknutia Majského a naznačil, že zo strany justičnej polície išlo o dopredu pripravenú akciu. Tým potvrdil, že jeho rozhodnutie môže byť ovplyvnené vonkajšími okolnosťami prípadu, a nie vecným zdôvodnením prokurátorovho návrhu. I keď prokurátor ešte v pondelok podal voči Poprockému námietku zaujatosti za jeho výroky, senát okresného súdu rozhodol v prospech sudcu. Poprocký promptne rozhodol, že Majský bude stíhaný na slobode. Voči tomuto rozhodnutiu sa na krajský súd odvolal prokurátor, a tak vo štvrtok prebehne ďalšie kolo rozhodovania o Majského väzobnom stíhaní.
Exminister spravodlivosti Ján Čarnogurský nemohúcnosť sudcov v kauzách, v ktorých vystupovali osobnosti známe z politiky či podnikatelia "vyššieho rangu", nazval "nedostatkom občianskej odvahy". Nový minister spravodlivosti Daniel Lipšic však nazval snahu o zvýšenie autority a dôvery súdov v spoločnosti príhodnejšie: bojom proti korupcii v justícii. Neprimerané rozhodovanie súdov sa ešte stále často skrýva za právny názor. Finančné možnosti na korupciu sudcov sú však neobmedzené v prípade niektorých obvinených, vzhľadom na výnosnosť nezákonného podnikania. Lipšic pripustil, že aj v prípade nových sudcov nezaťažených minulosťou a osobnými vzťahmi s kriminálnym prostredím, veľmi rýchlo dochádza k negatívnemu ovplyvneniu ich profesionálneho vývoja prostredím, v ktorom pracujú. Najvýstižnejšie by teda bolo premenovať boj ministra Lipšica na súboj s veternými mlynmi, putovanie v začarovanom kruhu či ťažením proti 1 200-hlavej hydre.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 14:27