StoryEditor

Hoci malý, ale predsa len nárast

13.02.2003, 23:00

Predbežné výsledky o niečo málo viac ako štvorpercentnom náraste vlaňajšieho objemu stavebnej produkcie nehodnotia všetci rovnako. Rezort výstavby je podľa šéfa odboru stavebníctva Antona Novotného milo prekvapený. Prognózy Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR totiž rátali s nárastom v rozmedzí od dvoch do piatich percent. Dosiahnutý výsledok sa teda blíži k tej optimistickejšej hodnote, pričom väčšou mierou sa na ňom podieľal druhý polrok 2002.
Stavbári sú však tradične v hodnotení zdržanliví. Predstavitelia ich stavovskej organizácie poukazujú na to, že nejde ani tak o rast, ako skôr o určitú stabilizáciu. Tento ich postoj sa zakladá na smutnom fakte. Uvedenému výsledku totiž v roku 1999 predchádzal výrazný prepad stavebnej produkcie, a to na úrovni približne 26 percent. Stavbári preto upozorňujú, že odvetvie sa nachádza v kríze. Preto vítajú každé percento, ktoré ich vo vývoji stavebnej produkcie posúva ku kedysi už dosahovaným výsledkom.
Opatrní, ak nie skeptickí, vo svojich predpokladoch na tento rok však zostávajú rovnako stavbári, ako predbežne aj ministerskí úradníci.
Je však jasné, že nejaký veľký boom v stavebníctve v situácii, v ktorej sa Slovensko v súčasnosti nachádza, asi aj tak zrejme nikto veľmi nečaká. Štátny rozpočet v tomto roku je totiž menej žičlivý. Len pri podpore Programu bytovej výstavby sa ráta s výdavkami na bývanie nižšími o 161 mil. Sk ako vlani. Prevažná časť prostriedkov sa navyše bude musieť použiť na zabezpečenie zmlúv na výstavbu nájomných bytov z uplynulého roka. Pritom práve sľubne naštartovaný rozvoj výstavby v tejto oblasti dával v ostatných rokoch prácu mnohým stavebným firmám, najmä v regiónoch, kde je situácia oveľa horšia ako v Bratislave. Oproti vlaňajším sľubom sa dostáva menej aj na výstavbu diaľnic. Menej sa vyčlenilo na stavebné sporenie.
Negatívny dosah možno očakávať aj v súvislosti so zvýšením DPH na stavebné práce z desať na štrnásť percent. Spočíva v tom, že za rovnaké peniaze sa zrealizuje menej výkonov. Stavebníctva, podobne ako iných odvetví, sa nepríjemne dotkne aj zvýšenie cien energií. Zvýšenie cien tovaru z tohto dôvodu ohlásili už niektorí výrobcovia stavebných materiálov. To všetko sa prejaví na cene konečného diela. Tento fakt je dôležitý, ak si uvedomíme finančné možnosti odberateľov, najmä čo sa týka individuálnej výstavby, oprav a údržby. Januárový Spotrebiteľský barometer, ktorý vypracúva Ústav pre výskum verejnej mienky pri ŠÚ SR, už, napríklad, naznačil pokles záujmu občanov investovať peniaze do stavebných úprav.
Je zrejmé, že v súčasných sťažených podmienkach dokážu vo všeobecnosti uspieť len silné stavebné firmy. Konkurencia na trhu a snaha získať zákazku za každú cenu totiž stláčajú ponukové ceny v stavebníctve nadol a za prácou sa treba riadne obzerať. Firmy preto často pracujú s minimálnym ziskom. Pre odberateľa to je dobré. Podnikom to však berie možnosť investovať prostriedky do ďalšieho rozvoja. Jedno je zrejmé: stavbárov čaká ďalší ťažký rok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:08