StoryEditor

Dosť bolo Csákyho?

06.06.2003, 00:00

Personifikácia ťažkostí je to najjednoduchšie a politicky najlákavejšie riešenie. Podpredseda vlády Pál Csáky evidentne zanedbal koordinačné povinnosti pri vytváraní predpokladov na prijímanie európskych fondov. Ale nie je to len na jeho tričku. Veľká je zodpovednosť vlády ako takej i jednotlivých ministrov. Pritom už čerpanie predvstupových fondov dlhší čas ukazovalo, kde spočívajú ťažkosti, čoho sa treba vyvarovať a najmä, že na veci treba myslieť včas. Nedostatky sa zakladali už počas minulej vlády, keď bolo treba myslieť na kapacitné, finančné, a najmä systémové predpoklady. Csákymu možno skutočne vytknúť, že sa príliš stará o maďarskú agendu, čo možno vyvrcholilo slovenskou cover verziou maďarskej piesne. Ale ani tí najhorúcejší slovenskí rodoľubi by sa určite nebúrili, keby sa Csáky a jeho skupina bližšie primkli k Budapešti pri formách prípravy európskej pomoci, získali odtiaľ niekoľko odborníkov a kúpili metodické postupy.
Stelesniť v Csákym všetky nedostatky integrácie sa hodí časti opozície i koalície. Koalícii preto, lebo sa označí jeden vinník za neporiadok, ktorí zavinili viacerí. Ide o starý postup technológie moci, dejinami mnohokrát odskúšaný. Opozícii zasa preto, lebo odstránením Csákyho, ktorý nepatrí medzi maďarských jastrabov, a jeho nahradením ostrejším Maďarom, by sa koaličná situácia ešte skomplikovala. Viac ako na vicepremiérovi Csákym je váha zodpovednosti na SMK. Možno hrou osudu, ale možno nie, sa v jej rukách ocitli kľúčové pozície pre európske fondy -- koordinácia na úrovni vlády, ministerstvo regionálneho rozvoja, ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo životného prostredia. Z toho vyplývajú nielen kompetencie, ale aj povinnosť niečo robiť a skladať účty.
Dnes sa vyjasní. Z Bruselu prídu správy o reparáte dvoch spackaných operačných programoch. Pod vplyvom výsledku sa bude zrejme rozhodovať predovšetkým sám vicepremiér. Otázka však stojí aj inak. Pál Csáky v pozícii získal skúsenosti, bolestne a aj s hanbou, ale má ich. Nabral guráž a v záujme veci chce vstupovať do kompetencií rezortov. Prepriahanie a výmena štábu koordinačného centra v termínovej tiesni, keď ide o miliardy, prinesie škody.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:56