StoryEditor

Na devízových trhoch bude pokojná jeseň

13.09.2005, 00:00

Konkurenčný boj jednotnej európskej meny a amerického dolára sa dostane do pásma relatívneho pokoja. Taká je momentálna nálada na finančných trhoch. Predseda Federálneho rezervného systému Alan Greenspan predstavil správu o stave menovej politiky v Kongrese USA. Optimisticky sa vyjadril o situácii v najväčšej ekonomike planéty a vyhlásil, že rast americkej ekonomiky zostáva stabilný, inflácia je nízka a Federálny rezervný systém bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových mier. Greenspan sa snažil načerpať palivo pre oslabujúci dolár, aby mohol predbehnúť euro.
Oveľa menšie starosti má japonská centrálna banka Bank of Japan. Japonsko má na svojom účte nový svetový rekord. Týka sa devízových rezerv krajiny vychádzajúceho slnka. Japonské ministerstvo financií pred pár dňami oznámilo, že devízové rezervy dosiahli ku koncu augusta 847,77 mld. USD. Je to o 8,39 mld. USD viac ako pred mesiacom. Japonské devízové rezervy zostávajú najväčšími na svete už 69. mesiac za sebou. Súčasnému rastu napomáhal rast kurzu eura. Vďaka tomu rástli devízové rezervy Bank of Japan, pretože sa museli preceniť. Rastu devízových rezerv Japonska napomohlo aj zdraženie štátnych dlhopisov USA, ktoré nakúpila japonská centrálna banka.
Kurz eura je ovplyvnený aj tým, že ruská centrálna banka začiatkom augusta vyhlásila, že zvyšuje podiel eura v menovom koši z 30 na 35 percent. Súčasne znížila podiel amerického dolára vo svojich devízových rezervách zo 70 na 65 percent. Posledných niekoľko mesiacov badať, že Rusko je hlavným nákupcom eura na devízových trhoch. Práve to môže byť jednou z príčin, že kurz eura stúpa a kurz dolára klesá.
Alan Greenspan upozornil finančné trhy, že ekonomický rast a nízka inflácia nie sú garantované na večné veky. Vyhlásil, že história nás učí o tom, že dlhé obdobia relatívnej stability časom vytvárajú nerealistické očakávania, ktoré niekedy privádzajú k strate pocitu miery vo finančných otázkach.
Bez ohľadu na dobrú ekonomickú situáciu a pozitívne perspektívy, netreba však zabúdať na niektoré dôležité faktory, ktoré predstavujú určité nebezpečenstvo a vyžadujú si väčšiu pozornosť. Sú to predovšetkým vysoké ceny energetických surovín a drahá práca.
Federálny rezervný systém nie raz upozorňoval na to, že bude miernym tempom zvyšovať základné úrokové miery. Bolo to najmä po období, keď skončil s uvoľnenou menovou politikou. Od júna minulého roku deväť ráz zvyšoval úrokové miery. Každý raz to bolo po 25 percentuálnych bodov. Dá sa predpokladať, že základná úroková miera do konca tohto roku stúpne na štyri percentá a do konca roku 2006 sa dostane na úroveň 4,2 percenta.
V konjunkturálnom prieskume Federálneho rezervného systému sa predpokladaný rast americkej ekonomiky znížil na 3,5 percenta. Vo februári bola prognóza vyššia a hovorila o raste 3,75 percenta. Na budúci rok americká centrálna banka predpovedá rast 3,25 -- 3,50 percenta.
Napriek tomu, že zdanlivo existujú optimistické nálady na kurz amerického dolára, negatívne nálady podporujú deficity štátneho rozpočtu a obchodnej bilancie USA. Americký dolár prekonal začiatkom tohto roku krízu. Za ňou malo problémy euro pre odmietnutie európskej ústavy v referendách a slabú konjunktúru európskej ekonomiky. Teraz sa dá očakávať, že obe svetové meny budú prežívať pokojnú jeseň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 16:53