StoryEditor

Technický problém ako zámienka

28.04.2003, 00:00

V koalícii sa začalo vážne škrípanie. ANO s podporou takmer celej opozície a časti koalície pretlačila do druhého čítania návrh novely zákona o interrupciách. Prudká reakcia kresťanských demokratov na seba nedala dlho čakať -- ozvali sa protesty o porušení koaličnej zmluvy. Tá hovorí, že všetky zásadné rozhodnutia sa budú prijímať po vzájomnej dohode a pokiaľ k dohode nedôjde, ani jeden z partnerov nepredloží spornú vec na rokovanie príslušného orgánu (vláde alebo NR SR) dovtedy, kým k nej nezaujme stanovisko koaličná rada. Ak sa niektorý z koaličných partnerov vo vážnej veci a proti vôli ďalších členov koalície spojí na presadenie návrhu s opozíciou, je to hrubé porušenie práv ostatných partnerov.
Predovšetkým si treba ujasniť, o čo vlastne v kauze ide z vecného hľadiska. Nejde o rozšírenie v súčasnosti platného právneho stavu. O tom, či nie je zákon o umelom prerušení tehotenstva príliš liberálny, možno uvažovať. O tom, či je v súlade s ústavou, rozhoduje Ústavný súd SR na podnet skupiny poslancov, prevažne členov KDH. Dá sa len hádať, kedy a ako rozhodne (podľa niektorých náznakov sa zdá, že rozhodnutie nepadne tak skoro). Čo robí starosti, je vyhláška k tomuto zákonu, vydaná zrejme v rozpore s ústavou a ako takú ju bude treba zrušiť. Ide však o jediný právny predpis umožňujúci interrupciu aj po 12. týždni tehotenstva v prípade, že plod je ťažko geneticky postihnutý -- očakávané dieťa je natoľko poškodené, že ak sa aj narodí živé, zomrie do niekoľkých dní po narodení, možno sa ho za cenu obrovského úsilia a utrpenia podarí udržať nažive niekoľko rokov. Je zjavné, že novela, ktorá zabráni vzniku takéhoto stavu a s ním spojeným tragédiám, je nanajvýš vhodná -- a práve ju podala skupina poslancov za ANO.
Ťažko povedať, či ide o návrh "vážny" v zmysle koaličnej zmluvy. Ide skôr o návrh "ideologicky citlivý" a ako taký ho bolo vhodné konzultovať s partnermi. Na druhej strane však ani postup KDH nie je korektný. Novela sa predsa neocitla v NR SR zo dňa na deň. V momente, keď sa o nej KDH dozvedelo, mal jeho predseda, teda šéf parlamentu Pavol Hrušovský, právo požiadať o zvolanie koaličnej rady. Nestalo sa tak -- a vzniká otázka, prečo.
Odpoveď prezradil ako vždy výrečný František Mikloško. Ten hneď na úvod rozpravy vyhlásil, že "ak novela prejde do ďalšieho legislatívneho procesu, aj za podpory opozície, potom prestanú v koalícii platiť akékoľvek dohodnuté záväzky". Na otázku, či KDH urobí niečo pre to, aby zabránilo definitívnemu prijatiu zákona, Mikloško odpovedal: "Ak nás parlament prehlasuje, tak na Slovensku bude taký zákon. KDH len hovorí, že v ďalších krokoch, ktoré sú jeho agendou, nebude brať ohľad na koaličných partnerov." Alebo inak: nie je dôležitý ani tak obsah zákona, ako možnosti, ktoré vznikli. Vrátane možnosti spájania sa s opozíciou pri presadzovaní problémov, ktoré tvoria agendu KDH a kde majú kresťanskí demokrati často blízko k HZDS. Napokon -- v minulom volebnom období s účelovým spájaním sa s HZDS nezačala SDĽ, ale práve KDH pri presadzovaní návrhu na zriadenie katolíckej univerzity. Ako správne povedal B. Bugár, ide o cestu, ktorou sa koalícia môže dostať do pekla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 17:43