StoryEditor

Komentár HN: Všeobecná zdravotná nevinná

15.06.2005, 00:00
Všeobecná zdravotná poisťovňa je nevinná. Tak znie ortieľ všemocného Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý sa včerajším dňom stal najväčším postrachom zdravotných poisťovní. Hoci oficiálne je ním už od začiatku tohto roka, nedávno sa vedenie úradu vyjadrilo, že reálne zasahovať voči zdravotným poisťovniam bude môcť až po ich transformácii.

Všeobecná zdravotná poisťovňa je nevinná. Tak znie ortieľ všemocného Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý sa včerajším dňom stal najväčším postrachom zdravotných poisťovní. Hoci oficiálne je ním už od začiatku tohto roka, nedávno sa vedenie úradu vyjadrilo, že reálne zasahovať voči zdravotným poisťovniam bude môcť až po ich transformácii. A tak aj napriek tomu, že oficiálne je akciovou spoločnosťou len jedna zo zdravotných poisťovní, začal úrad robiť v súvislosti s poslaneckým prieskumom prvé kroky. A tie odhalili, že nie pranierovaná Všeobecná zdravotná poisťovňa má najväčšie rozdiely v platbách poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Rozdiel, ktorý osciluje okolo 10 percent, či už smerom nahor alebo nadol, sa totiž dá dôveryhodne vysvetliť a poslanci sú ochotní ho akceptovať. Okrem najväčšej poisťovne sa do tejto hranice zmestili aj ďalšie dve zdravotné poisťovne patriace pod ochranné krídla spoločnosti Penta Investments. Spoločná zdravotná poisťovňa vyšla z kontroly horšie - rozdiely sa ukázali až 20-percentné a Chemická zdravotná poisťovňa Apollo ešte viac. Tam sa pri nemocniciach s poliklinikami zistili rozdiely od 25 až do 48 percent. Napodiv však proti sebe nepostavili západné a východné Slovensko, ako poslanci zdravotníckeho výboru očakávali, ale rôzne regióny aj stredného Slovenska. Náklady na jedného pacienta pritom vychádzajú zhruba na rovnako od 1 807 korún v Košiciach po 1 900 korún v Bratislave.
Riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne odchádzal včera z rokovania zdravotníckeho výboru spokojný. Verí, že opatrenia, ktoré prijali, situáciu postupne ešte zlepšia. Poslanci si však nemyslia, že výsledky ich poslaneckého prieskumu boli chybné. Jedna odpoveď totiž medzi ostatnými chýbala. A to na otázku poslanca Milana Urbániho (ĽS-HZDS), či má najväčšia poisťovňa aj prepočty podľa jednotlivých pobočiek a regiónov na jedného pacienta. Opatrná odpoveď sa dotkla nedokonalého informatického zabezpečenia poisťovne a chýbajúcich údajov. Po jeho dobudovaní sa vraj poslanci dozvedia aj toto. Dúfajme, že to bude už na jeseň, kedy má Všeobecná zdravotná poisťovňa predložiť ďalšiu analýzu svojich platieb a táto odpoveď nás všetkých pozitívne prekvapí. Niektorí poslanci sú totiž už dnes presvedčení o tom, že rozdiely v platbách na jedného poistenca budú podľa regiónov markantné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 14:44