StoryEditor

Ohlas: Aj z vodovodu tečie kvalitná voda

12.05.2005, 00:00

Ad: Voda, čo nás drží nad vodou, HN 5. 4. 2005

Pitná voda dodávaná verejným vodovodom musí spĺňať požiadavky na zdravotnú bezchybnosť. Vodárenská spoločnosť, ktorá je prevádzkovateľom verejného vodovodu, je povinná zabezpečiť sledovanie kvality vody odoberanej z vodárenského zdroja počas jej akumulácie, úpravy a dopravy k odberateľovi. Zdravotná bezchybnosť vody sa hodnotí a kontroluje podľa ukazovateľov kvality pitnej vody a ich hygienických limitov. Rozsah, početnosť a kritériá kontroly ustanovuje všeobecne záväzný predpis Ministerstva zdravotníctva SR. Právnické osoby, ktoré vyrábajú a dodávajú pitnú vodu a využívajú vodárenské zdroje na zásobovanie pitnou vodou, sú povinné zabezpečiť, aby dodávaná pitná voda spĺňala požiadavky podľa Vyhlášky č. 151/2004 o požiadavkách na pitnú vodu a kontrolu kvality pitnej vody.
V článku Voda, čo nás drží nad vodou, nesúhlasíme s takými výrokmi, ako "...je najvhodnejšie pitie čistej vody, nie však z vodovodu" alebo "pri vode z vodovodu nemôže byť ani reči o pôžitku z chuti práve napusteného pohára vody". Považujeme ich za skreslené a zavádzajúce s cieľom reklamnej podpory pre menované minerálne vody. Dovoľujeme si tvrdiť, že niektoré pramenité stolové vody ponúkané v hypermarketoch sú plnené z vodovodu našou vodou a sýtené CO2 .
Ak by článok nemal komerčné ambície a bol by serióznym materiálom, iste by uviedol, že treba rozlišovať zásadným spôsobom dva druhy vôd. Kvalitnú vodu dodávanú z verejného vodovodu, v ktorom prevádzkovatelia zabezpečujú pravidelnú kontrolu kvality pitnej vody v zmysle harmonogramu schváleného regionálnym úradom verejného zdravotníctva a u spotrebiteľa kontrolujú kvalitu pitnej vody priamo orgány na ochranu zdravia - RÚVZ. A vodu dodávanú z vodovodu, ktorý neslúži na hromadné zásobovanie a nezabezpečuje sa v ňom kontrola.
Osobitne významnú úlohu v procese úpravy kvality pitnej vody zohráva dezinfekcia pitnej vody. Druh a spôsob jej dezinfekcie schvaľuje orgán na ochranu zdravia a je navrhovaný tak, aby bola dezinfekcia účinná a pritom nedošlo k ovplyvneniu senzorických vlastnosti vody (napr. pach, chuť). Preto je striktne stanovená koncentrácia jednotlivých dezinfekčných prostriedkov v rozvodnej sieti. Kvalita vody, ktorú dodávame do rozvodnej siete (predovšetkým z podzemných zdrojov) často spĺňa podmienky vyhlášky č.151/2004 z hľadiska mikrobiológie aj bez dezinfekcie. Vzhľadom na legislatívne predpisy musíme aj takúto vodu hygienicky zabezpečovať. Nezanedbateľný je aj fakt, že cena 1,5 l stolovej alebo minerálnej vody je min. 10 Sk, zatiaľ čo 1,5 l pitnej vody stojí 0,04 Sk.
Otázka vhodnosti perlivých vôd na pitie je diskutabilná. Je do nej umelo dodávaný CO2, ktorý je odpadovým produktom nášho metabolizmu a organizmus sa ho musí neustále zbavovať. Napríklad podľa zdravotníckych organizácií sa neodporúča ani pravidelná každodenná konzumácia jedného druhu prírodných minerálnych vôd, pretože nedostatok, ako aj prebytok niektorých prvkov, môže dlhodobou konzumáciou spôsobiť zdravotné problémy. Pritom pitná voda obsahuje vyvážené množstvo minerálov potrebných pre ľudský organizmus.
Spotrebiteľ má, samozrejme, právo vybrať si sám vodu, ktorú bude piť na základe vlastných kritérií výberu. Bolo by však vhodné, aby mal k dispozícii spektrum pravdivých a neskresľovaných informácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:53