StoryEditor

Dirigenti a hra na nezávislosť

Vláda chce byť na monopoly tvrdá, veď každý volič Smeru-SD uzná, že lacnejšie energie sú príjemné pre všetkých. Okrem Slovenského plynárenského priemyslu a spol., ale to sa bežného života bežných ľudí netýka. Práve kvôli nim chce vládny tím Roberta Fica "obmedziť nezávislosť regulačného úradu", aby už o cenách energií nerozhodoval svojvoľne. Štátny dirigizmus non plus ultra.
Kde je problém? Úrad pre reguláciu sieťových odvetví dnes patrí k tým, ktoré naozaj nerozhodujú tak, ako sa to momentálne hodí vláde.
Bez urážky, napríklad na rozdiel od Protimonopolného úradu, ktorý po voľbách akoby intuitívne neschválil privatizáciu bratislavského letiska. Že tým chcel ulahodiť kabinetu, ktorý mal túto privatizáciu na muške už dlho, sa však dokázať nedá. Keď sa však kupec letiska (celkom zištne) ohradil, že vláda mala zatlačiť na úrad, nastal veľký politický krik: Úrad je predsa nezávislý a spájať ho s politickými názormi premiéra je nezmysel.
No dnes je to práve premiér a jeho minister Ľubomír Jahnátek, ktorí chcú zbaviť nezávislosti regulačný úrad de facto tak, aby nebol ani nezávislý, ani regulačný. "Skutočná nezávislosť neexistuje nikde. Jedine Slovensko má takzvanú nezávislosť, ale tá je skutočne len takzvaná," povedal nám minister na adresu energetických regulátorov, čím nepriamo negoval práve svojho šéfa Roberta Fica, keď jeho ľudia obhajovali zastavenie predaja letiska.
Vládny, ergo spolitizovaný Úrad pre reguláciu sieťových odvetví je nezmysel, pretože deformuje voľný trh, ktorý mala chrániť aj európska ústava. Je dôvodom pre energetické firmy, prečo obísť Slovensko, a pritom stačí len zmeniť regulačnú metodiku. Je to niečo ako milionárska daň, ktorá nikomu nepomôže.
Ak teda premiér Robert Fico tvrdí, že Slovenský plynárenský priemysel je taký zdravý, až je to nezdravé, tak potom je jeho politika taká solidárna, až je to nesolidárne.

JURAJ DANIELIS, zástupca šéfredaktora, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 16:56