StoryEditor

Herkules v cele smrti

20.01.2005, 23:00
Z rakúskeho zdvíhača ťažkého železa sa prepracoval na amerického herca zarábajúceho milióny dolárov a ani kreslo kalifornského guvernéra nemusí byť jeho najvyššou politickou métou.

Z rakúskeho zdvíhača ťažkého železa sa prepracoval na amerického herca zarábajúceho milióny dolárov a ani kreslo kalifornského guvernéra nemusí byť jeho najvyššou politickou métou. Tento týždeň bol pre Arnolda Schwarzeneggera významným. V Kalifornii po prvýkrát po trojročnej prestávke popravili človeka. Viacnásobný vrah sa dvadsať rokov odvolával a ťahal po súdoch. Osudným pre neho bolo zvolenie Schwarzeneggera. Nový guvernér rozumie tomu, že ľudia majú radi jasnú rétoriku a silné gestá, úvahami o zmysle a etickosti trestu smrti sa zaoberá málokto. Poprava odsúdeného je pritom len lineárnym naplnením Schwarzeneggerových filmových úloh s jasne definovanými stranami dobra a zla. Poznáme ho predovšetkým ako hrdinu zachraňujúceho svet, prípadne aspoň zachraňoval hrdinu, ktorý mal zachrániť svet. Tak ako v Terminátorovi, kde sa postupne z negatívnej postavy prepracoval na ochrancu ľudstva a v poslednej časti dokonca dokázal zabaviť ironickým humorom. Nechcene vtipným je jeho prvý film Herkules v New Yorku, jeden z najhorších filmov, aké kedy uzreli svetlo sveta. Syn najvyššieho gréckeho boha sa poháda so svojím otcom a Zeus ho za trest pošle medzi moderných ľudí, kde sa odohráva séria "komických" epizód. Kto by sa bol kedy nazdal, že tento mohutný cudzinec smiešne natriasajúci prsnými svalmi sa so svojou topornou germanizovanou angličtinou a minimom hereckého talentu dostane až do pozície, kde bude rozhodovať o živote a smrti. Začal v New Yorku, zastavil sa v Kalifornii a možno sa stane pánom zemegule. Stačí zmeniť jeden zákon nepriateľský voči ambicióznym cudzincom a Američania si ho zvolia za svojho alfa-samca.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 21:19