StoryEditor

Grécky minister: Trhy dostali výhodnú ponuku

12.03.2012, 08:50
Ponuka na výmenu dlhopisov je pre veriteľov výhodná a trh to vie, myslí si Evangelos Venizelos.

Grécko si výmenou dlhu otvorilo cestu k ďalšej pomoci, o ktorej by aj dnes mala rokovať eurozóna. Grécko sa nachádza na začiatku novej cesty, ktorá by mala viesť k uzdraveniu tamojšej ekonomiky. Aspoň si to myslí grécky minister financií Evangelos Venizelos, ktorý sa tak vyjadril v rozhovore pre americkú televíziu CNBC.

Grécko sa v piatok dostalo do technického bankrotu, keď donútilo súkromných veriteľov, aby súhlasili so zmenou gréckych dlhopisov, a tým znížili záväzky krajiny. Podľa Venizelosa ale nie je dôležité, či Grécko je, alebo nie je v technickom bankrote.

"Táto úverová udalosť je vnútornou záležitosťou. Je to záležitosť obchodu medzi bankami a finančnými inštitúciami. Pre našu reálnu ekonomiku to nič dôležité neznamená," povedal Venizelos pre CNBC.

Grécky minister financií tiež verí, že krajiny zabezpečia všeobecný súhlas vo výmene dlhopisov. K tej totiž do piatku dobrovoľne pristúpilo 83,5% veriteľov, ostatní ešte majú čas na rozhodnutie do 23. marca. Grécko ale časť z nich k výmene donúti prostredníctvom legislatívy.

"Trh vie veľmi dobre, že tá ponuka je jedinečná, je veľmi dobrá, a hlavne zisková," povedal Venizelos k najväčšej reštrukturalizácii bondov v histórii.

Grécko v druhej záchrannej pomoci žiada o 130 miliárd eur od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tu budú aj dnes riešiť ministri financií eurozóny na rokovaní v Bruseli, ktoré začína o 17:00 nášho času. Ecofin sa už v piatok po telekonferenciu dohodol, že podmienky pre druhý záchranný balík sú splnené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 13:51