StoryEditor

Kríza v eurozóne je horšia ako pád Lehman Brothers

15.08.2012, 00:00
Autor:
laklak
Na dolár nemá žiadna svetová mena, tvrdí v rozhovore ekonóm Colosseum Boris Tomčiak.

Myslíte si, že zo strany Fedu dôjde k tretiemu kvantitatívnemu uvoľňovaniu?
Rast americkej ekonomiky je relatívne nízky a miera nezamestnanosti sa pohybuje nad 8 percentami. Úsporné vládne opatrenia by v budúcom roku mohli spôsobiť ekonomické problémy krajiny, čomu sa Fed bude chcieť vyhnúť. Ďalší program kvantitatívneho uvoľňovania je možný, aj keď jeho rozsah bude pravdepodobne nižší oproti predchádzajúcim dvom intervenciám. Dôvodom je vyčerpanie potenciálu tohto stimulačného nástroja a vytváranie negatívnych efektov na finančnom trhu.

Je to nevyhnutné a efektívne z dlhodobého hľadiska pre ekonomiku?
Z dlhodobého hľadiska je pre ekonomiku dôležité zvyšovanie produktivity práce a konkurencieschopnosti. To sa nedosiahne krátkodobými intervenciami vlády a centrálnej banky, ale postupnou akumuláciou ľudského kapitálu a technologickým pokrokom.

Čo sa zmenilo na správaní investorov od začiatku krízy spred piatich rokov?
Investori sú opatrnejší a viac investujú do dlhopisov. Taktiež klesol objem krátkodobých špekulatívnych obchodov.

Čo bolo najhoršie po bankrote Lehman Brothers?
Najhoršie bolo zamrznutie likvidity na medzibankovom trhu, pretože nikto nevedel, či nepadnú ďalšie banky. Finančné inštitúcie sú však na jeho bezproblémovom fungovaní životne závislé.

Ak porovnáte čas po bankrote Lehman Brothers a súčasnú situáciu v Európe, je niektoré z týchto období horšie?
Horšia je európska dlhová kríza, keďže trvá dlhšie a už si vyžiadala väčší objem záchranných prostriedkov. Európa však zatiaľ nenechala skrachovať žiaden štát a ani žiadnu veľkú inštitúciu.

Aké máte očakávania ohľadom vývoja americkej ekonomiky?
Podľa nášho názoru sa bude americká ekonomika postupne zotavovať. Optimizmus domácností tu rastie, čo má pozitívny vplyv na maloobchodné predaje a priemyselnú produkciu. Fed plánuje dlhodobo udržiavať hlavné úrokové sadzby nízko, čo by malo podporiť úverovú aktivitu.

Zostane dolár jednotkou medzi svetovými menami?
Áno, kríza ukázala, že dolár bude ešte dlho najvýznamnejšou rezervnou menou na svete.

 

Boris Tomčiak

analytik Colosseum
01 - Modified: 2005-05-06 12:14:51 - Feat.: 0 - Title: Životopis: Arnošt Lustig 02 - Modified: 2005-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naša architektúra v 70. rokoch minulého storočia 03 - Modified: 2005-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenský rozhlas -- príbeh jednej budovy na jedno použitie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 07:20