StoryEditor

Analytici varujú: Euro zažije najdlhší prepad v histórii

10.01.2012, 09:00
Euro by malo v tomto roku voči doláru opäť oslabiť, čo by sa stalo tretím rokom v poradí.

Európska mena bude tento rok proti doláru oslabovať, a nadviaže tak na poklesy z posledných dvoch rokov. Išlo by sa vôbec o najdlhší prepad eura voči doláru od jeho vytvorenia v roku 1999.

Aspoň si to myslia analytici najúspešnejšej banky, čo sa týka predpovedí pre spoločnú menu, Wells Fargo. Šéf oddelenia pre menové stratégie banky Nick Bennenbroek, ktorý sa stal podľa štatistík agentúry Bloomberg v posledných piatich štvrťrokoch trikrát najúspešnejším menovým prognostikom, predpokladá, že európska mena v prvom polroku tohto roka oslabí na 1,24 dolára za euro z úrovne 1,2967 EUR/USD na konci minulého roka.

Westpac Banking Corp, ktorá je momentálne v predpovediach druhou najúspešnejšou bankou, potom vidí kurz eura k doláru na hodnote 1,20 USD/EUR. Neverí totiž, že Európa zvládne zastaviť zhoršovanie dlhovej krízy eurozóny.

Vývoj kurzu eura voči doláru za rok

 

Dôvody pre pokles eura voči doláru sú jasne viditeľné. Dva roky potom, čo Grécko priznalo falšovanie svojich štatistík ohľadom výšky rozpočtového deficitu, dlhová kríza zasiahla najväčšie ekonomiky eurozóny, zatiaľ čo hospodárstvo Spojených štátov vykazuje známky posilňovania. Navyše v Európe aj po zásahoch Európskej centrálnej banky (ECB) ďalej rastú náklady na obsluhu dlhu.

"Európska centrálna banka sa bude aj v tomto roku veľmi agresívne snažiť upokojiť situáciu. Európu pritom zasiahne recesia a čísla z USA zostanú odolná kríze," povedal Bennenbroek agentúre Bloomberg. "Všetky fundamenty jasne hovoria pre pokles eura," dodal.

Euru sa nedarí

Spoločná európska mena v minulom roku oslabila voči doláru o 3,2 percenta, v roku 2010 sa potom jej kurz znížil o 6,5 percenta. Podľa dát Bloomberg sa euru darilo vlani najhoršie z ďalších deviatich mien najrozvinutejších ekonomík. Najsilnejší rast a následný pokles potom zažilo euro počas novembra, kedy v Grécku a v Taliansku došlo k výmene premiérov.

Podľa prieskumu agentúry Bloomberg je najpesimistickejšom odhadom pre euro úroveň voči doláru na 1,17 eura, najoptimistickejšie prognózy potom v polovici tohto roka počítajú s úrovňou kurzu na 1,45 eura za dolár. Podľa mediánu z celkom 40 odhadov by potom kurz eura na konci tohto roka mal činiť 1,30 EUR/USD.

Štátnici neprišli s riešením

Európski lídri sa snažia riešiť dlhovú krízu, keď už museli finančne pomôcť Grécku, Portugalsku a Írsku. Šírenie krízy sa však nepodarilo zastaviť. V pondelok preto o ďalšom postupe rokovali francúzsky prezident Nicolas Sarkozy s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Summit EÚ, kde bude tiež hlavnou témou európska kríza, sa potom uskutoční na  konci januára.

Európska centrálna banka sa medzitým snaží dopady krízy zmierniť. Napríklad v decembri začala komerčným bankám ponúkať lacné úvery s úrokovou mierou vo výške iba 1%, aby podporila poskytovanie úverov firmám. Medzi európskymi bankami totiž v posledných mesiacoch roka vznikla nedôvera, prestali si tak požičiavať peniaze a do reálnej ekonomiky sa dostávalo čoraz menej peňazí.

Čo sa týka rastu eurozóny v tomto roku, Európska komisia podľa novembrovej prognózy počíta s tým, že HDP si polepší o 0,5%. 15 analytikov oslovených agentúrou Bloomberg však počíta s tým, že sa hospodárstvo 17 európskych krajín v prvom a druhom štvrťroku prepadne zhodne o 0,1%, zatiaľ čo americká ekonomika by mala vzrásť o 1,9%, resp. o 2,05%.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postih zhltne sprostredkovateľovi všetko, čo zarobil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 15:34