StoryEditor

Veľké investičné fondy sa zbavujú eur

25.05.2012, 16:30
Európske investičné fondy znižujú vo svojich portfóliách podiel aktív, ktoré držia v eurách.

Európska mena sa v tomto týždni dostala voči doláru na takmer dvojročné minimá. Čo za tým stojí?

Niektorí manažéri veľkých európskych investičných fondov už denníku Financial Times (FT) priznali, že sa kvôli silnejúcim obavám o odchod Grécka z eurozóny začali vo veľkom zbavovať eura. "Posledné eurá sme predali 15. mája," povedal pre FT Axel Merk, investičný riaditeľ fondu Merk Investments.

K podobnému kroku sa potom rozhodli aj druhý najväčší európsky investičný fond Amundi a jeden z najväčších britských fondov Threadneedle Investments.

Európski politici sklamali

Podľa fondu Amundi, ktorý spravuje peniaze veľkým penzijným fondom a firmám, narastá riziko, že sa dlhová kríza preleje do Španielska a Talianska. Politici totiž zatiaľ nepresvedčili investorov o účinnosti opatrení predstavených v rámci boja proti kríze.

Ďalšie fondy sa potom obávajú výstupu Grécka z eurozóny. Toto riziko totiž v posledných týždňoch prudko vzrástlo. Ani pri poslednom európskom summite štátnici neprišli s ničím konkrétnym. Zhodli sa len, že chcú, aby Grécko zostalo v eurozóne.

Vyrovnaný kurz

Podľa banky Citigroup sa euro môže čoskoro dostať k hodnote parity, teda vyrovnaného kurzu EUR/USD (za jedno euro sa kúpi jeden dolár). "Zdá sa, že sa európska kríza zhoršuje a preto je spoločná európske mena pod tlakom, "dodal investičný riaditeľ Standard Life Investments Richard Batty.

Fond Amundi, ktorý spravuje peniaze v objeme 659 miliárd eur, sa v posledných dňoch rozhodol denominovať obligácie, ktoré držal v eurách, na dolárové aktíva. "Aj keď sme znížili podiel aktív v eurách v našom portfóliu, slabšie euro môže byť dobrou správou pre európsku ekonomiku a exportné podniky regiónu, "povedal pre FT Eric Brard z fondu Amundi.

"Náš základný scenár počíta s tým, že sa eurozóna nerozpadne a Grécko v menovej únii zostane. Bohužiaľ, keď sa pozrieme na udalosti posledných dní, pohľad trhov sa zmenil a riziko rozpadu eurozóny a odchode Grécka silne narástlo," dodal.

Európska mena v posledných troch týždňoch oslabila o približne 5 percent. V štvrtok sa kurz eura voči doláru dostal na 22- mesačné minimum 1,2514 EUR / USD.

Vývoj kurzu eura na dva roky

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 05:14