StoryEditor

Nové Švajčiarsko sa ukrýva na severe

07.07.2012, 00:00
Švédska koruna je najsilnejšia za posledných 12 rokov. Frank však len tak nenahradí.

Zo švédskej ekonomiky v posledných mesiacoch prichádzajú samé pozitívne dáta, a to sa prejavuje na kurze tamojšej koruny. Tá od polovica januára posilnila voči euru o približne 5 percent a v stredu sa dostala vôbec na najsilnejšiu úroveň za posledných 12 rokov, keď sa obchodovala za 8,6973 EUR / SEK a na tomto páre je tak najsilnejšia za posledný viac než rok.

Niektorí ekonómovia preto o Švédsku začínajú hovoriť ako o novom Švajčiarsku.

,,Osobne považujem Švédsko za nové Švajčiarsko. Miestna mena má výrazný stredne i dlhodobý potenciál a ako prvý cieľ vidím hranicu 8,6500. Ale bude potrebné prelomiť hranicu podpory, aby sme si všetko potvrdili," napísal vo svojej analýze hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

Ako dôvody pre držbu švédskej koruny uvádza Jakobsen najmä prebytok bežného účtu platobnej bilancie Švédska, vyrovnaný rozpočet, znižovanie daní a voľne plávajúci kurz "vo vnútri" Európy. Švédi sa tiež podľa neho pýšia najlepším ministrom financií.

Švajčiarsko má pevné základy
Podľa oslovených analytikov serverom ihned.cz však Švajčiarsko povesť bezpečného prístavu len tak nestratí. Hlavným dôvodom zastavenia posilňovania švajčiarskeho franku je totiž zviazanie kurzu tamojšou centrálnou bankou, a to k euru na úrovni 1,2 EUR / CHF.

,,Švajčiarsky frank je stále jedna z najkvalitnejších papierových mien a akonáhle prestane Švajčiarska centrálna banka s jeho nezmyselnou fixáciou na euro, ktorá nie je dlhodobo obhájiteľná, dočkáme sa jeho ďalšieho spevňovania,"odhaduje hlavný ekonóm X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

A k nemu sa pridáva aj analytik Komerčnej banky Miroslav Frayer. ,, Nemyslím si, že by švajčiarsky frank mal stratiť povesť bezpečného prístavu už len z pozície sídla veľkých finančných inštitúcií vo Švajčiarsku a významnosti tamojšieho devízového trhu. "

Dobrú kondíciu švédskej ekonomike ale analytici neodopierajú. ,,Predovšetkým bol veľkým prekvapením rast HDP za prvý kvartál," dodáva Frayer.

Graf: Vývoj kurzu EUR / SEK od januára roku 2011 do 3.7.2012

Dlhá cesta Švédska na výslnie
Len dobrý stav ekonomiky však nestačí. Krajina si najskôr musí získať dôveru investorov, až potom sa jej mena môže stať svetovým bezpečným prístavom,

,,Švédska mena patrí už dlhú dobu medzi meny, ktoré majú povesť pomerne bezpečnej investície. Na to, aby sa z nej stal klasický bezpečný prístav, ku ktorému sa investori výhradne uchyľujú v časoch neistoty, však zatiaľ ide o príliš nevýznamnú menu, ktorá sa na celkovom obrate na FX podieľa len približne 1,6 %," vypočítava Brychta .

Ak by sa teda švédska koruna mala stať bezpečným prístavom, čaká krajinu k tomuto cieľu dlhá a náročná cesta.

,,V prípade tak relatívne malej ekonomiky ako je Švédsko, môže získanie vysokej dôvery investorov trvať aj desiatky rokov a krajina si nemôže dovoliť žiadny väčší prehrešok, na rozdiel od mien veľkých krajín. Finančná kríza z 90. rokov je ešte v relatívne živej pamäti viacerých investorov," uzatvára menový analytik Colossea Štěpán Pírko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 10:31