StoryEditor

Gréci môžu z volieb vyťažiť zmiernenie podmienok

14.06.2012, 11:30
Európska únia naznačuje, že by mohla zjemniť podmienky zahraničnej pomoci pre Grécko.

Pred tamojšími voľbami sa tak snaží ukázať svoju vľúdnu tvár, aby obmedzila tlak gréckych politikov na odchod krajiny z eurozóny, píše denník Financial Times Deutschland.

Európska únia chce prediskutovať zmiernenie podmienok medzinárodnej finančnej pomoci pre Grécko, bez ohľadu na to, ako dopadnú grécke voľby, ktoré sa konajú tento víkend. Informáciu priniesol denník Financial Times Deutschland.

Denník citoval nemenované zdroje. Podľa nich ale nie je jasné, koľko ústupkov by mohla EÚ urobiť.



"Urobíme všetko pre to, aby Grécko zostalo v eurozóne a plnilo vlastné záväzky," povedal už v utorok prezident EÚ Herman van Rompuy.

Politici sa boja eskalácie krízy

Grécko ale súčasné podmienky príliš nedodržiava, poznamenal denník. Podľa neho tzv trojka (EÚ, MMF a ECB) neverí, že grécka vláda urobila pokrok v reformách a v znížení rozpočtového schodku. K tomu sa zaviazala pri prijatí druhého záchranného balíka vo výške 130 miliárd eur.

"Program už neplatí," povedal denníku nemenovaný politik.

Európska únia chce teda Grécku uľaviť, a to i z toho dôvodu, aby vo voľbách podporila bývalé vládnuce strany - konzervatívne Novú demokraciu a ľavica stranu PASOK.

Bojí sa totiž úspechu strany Syriza, ktorej vedenie chce podmienky pomoci úplne ignorovať. To by znamenalo krach krajiny a presun k pôvodnej mene drachme, čo by vyvolalo novú eskaláciu krízy.

Nemci Grécko v eurozóne nechcú

Lenže nie všetci chcú, aby Grécko v eurozóne zostalo. Napríklad podľa poslednej ankety v Nemecku si 69 percent oslovených Nemcov myslí, že by Grécko nemalo v eurozóne zostať. Len 17 percent si neželá, aby krajina eurozónu opustila.

Anketa tiež ukázala, ako sú Nemci skeptickí ohľadom ďalšej budúcnosti Európskej únie aj spoločnej meny. Len tesná väčšina (52 percent) oslovených Nemcov by v prípadnom referende o zotrvaní Nemecka v EÚ hlasovala za. Proti by hlasovalo 30 percent opýtaných.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 06:30