StoryEditor

Hrozby roka: Eurozóna skolabuje a ropa vyskočí

30.12.2011, 23:05
Prinášame vám päť najväčších hrozieb, ktoré by mohli otriasť finančným svetom budúci rok.

Európski politici sa stále nemôžu dohodnúť na ráznom riešení dlhovej krízy, čo by mohlo viesť až k zániku spoločnej európskej meny. To je asi najvyššie riziko nielen pre finančný trh, ktoré nás v súvislosti s hrozbami pre budúci rok napadne. Rizík je však mnoho.

Čo teda ešte môže negatívne ovplyvniť už aj tak podlomené finančné trhy? Pozrite sa na päť najväčších hrozieb pre budúci rok 2012.

Kolaps eurozóny

Zhoršenie ekonomických podmienok v Európe napadne každému ekonómovi, ktorý je oslovený na finančné hrozby budúceho roka. A podľa mnohých je takmer isté, že vývoj celej situácie bude ešte horší, než teraz. "Rozrastie sa to," povedal pre CNN šéf spoločnosti Clark Capital Management Harry Clark. "Politici nerobia dosť pre to, aby tento problém odstránili," dodáva.

Otázkou tak je, ako veľmi sa dlhová kríza v Európe môže rozšíriť. Podľa Clarka niekoľko juhoeurópskych krajín opustí eurozónu a vráti sa k svojej pôvodnej mene. To všetko by viedlo k obrovským problémom bankového sektora nielen v Európe, ale aj v Spojených štátoch, ak upadnutiu Európy do hlbokej recesie.

Bohužiaľ, niektoré predstavy idú ešte ďalej. Niektorí sa obávajú, že by euro neprežilo v žiadnej forme, čo by mohlo Európu viesť do niektorého z typov ultra-nacionalizmu, ktorý zachvátil starý kontinent pred začiatkom druhej svetovej vojny.

Rast cien ropy

Ako sme mohli vidieť v priebehu niekoľkých málo rokov, ceny ropy môžu kedykoľvek prudko vzrásť z rôznych dôvodov. V tomto ohľade sa teraz obavy točia okolo situácie v Iráne. Tretí najväčší exportér ropy na svete môže pod tlakom obchodných sankcií Európy a Spojených štátov utiahnuť kohútiky ropovodov. Ak by k tomu došlo, ceny ropy by podľa banky Merrill Lynch vzrástli o 40 dolárov.

Ešte čiernejšie scenár potom popisuje túto situáciu: Izrael začne bombardovať jadrové zariadenia Iránu a ten odpovie tak, že začne ostreľovať tankery, ktoré plavia cez ropnú tepnu - Hormuzský záliv. Niečo podobné sa už stalo v roku 1987, kedy bol Irán vo vojne s Irakom.

Predstava operácií Iránu v Hormuzskom zálive však nie je tak vzdialená. V súčasnosti totiž krajina hrozí, že ho úplne uzavrie. A USA sa už ozvali, že to nedopustia. Hrozieb je v tomto ohľade teda dosť. Ceny ropy by v prípade prerušenia dodávok tejto komodity z oblasti Perzského zálivu vystrelili strmo nahor.

Spľasnutie bubliny v Číne

Nie je žiadnym tajomstvom, že čínsky trh s nehnuteľnosťami sa v posledných rokoch silne rozrastá. A to až do tej miery, že stavebníctvo zaberá veľkú časť HDP krajiny. A aká je hrozba? Predaje bytov v Číne v posledných mesiacoch klesajú o desiatky percent, rovnako ako ich ceny. A výstavba stále pokračuje. V krajine tak vznikajú "mestá duchov", ktorá nikto neobýva.

V každom prípade vieme, čo spľasnutie realitnej bubliny cez nezodpovedné úverovanie bánk urobilo pred niekoľkými rokmi s americkou, a následne aj svetovou ekonomikou. Podobný vývoj by nastal aj po prasknutí bubliny v Číne."Každý by bol negatívne ovplyvnený touto udalosťou," povedal pre CNN investičný manažér James Chanos.

Vláda USA zmarí oživenie

Nikdy nepodceňujte silu Washingtonu, vždy môže všetko zhatiť. Zákonodarcovia v USA stoja za historicky prvým zníženým ratingom USA, ktorý sa vždy pýšil známkou AAA. A to vtedy, keď sa politici neboli schopní dohodnúť na zvýšení dlhového stropu.

V budúcom roku bude mať americký Kongres minimálne dve príležitosti na zopakovanie svojej chyby: Jednu v októbri, kedy končí fiškálny rok USA a zákonodarcovia rozhodujú o rozpočte na ďalší rok. Ďalej potom môže nastať situácia, ako v tomto roku - bude potrebné navýšiť dlhový strop. Pre niektorých byvšak najhorším prípadom bolo, ak by americkí zákonodarcovia prijali tvrdé úsporné opatrenia, a to ešte počas ekonomického útlmu. Zrušenie mnohých štátnych úradov, ktoré navrhujú republikáni, by potom pripravila o zamestnanie tisíce ľudí, ktoré by už tak napätý trh práce ťažko obsorboval.

Budúci rok bude však pre Američanov rokom volebným. Neočakáva sa tak prijatie zásadných reforiem, skôr by krajine mohol uškodiť populizmus.

Prírodné katastrofy

Prírodné katastrofy sa objavujú každým rokom. Či už ide o ničivú cunami spôsobenú zemetrasením pri japonských ostrovoch alebo hurikány v USA. Len v Spojených štátoch bolo tento rok 12 prírodných katastrof, ktorých náklady presiahli 1 miliardu dolárov. A môže byť horšie.

Vplyvy zemetrasenia v Japonsku si snáď pamätáme každý - najskôr prišiel pád akcií na burze, potom problémy japonských automobiliek, ktoré niekde viac, niekde menej, dopadli na výrobu vozidiel v Európe aj v USA. Prírodná katastrofa v Japonsku sa dá ťažko vyčísliť, niektoré odhady sa však silne priblížili k pol biliónu dolárov.

01 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samsung zefektívni výrobu čipov 02 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obrat Sun Microsystems klesol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 10:01