StoryEditor

ECB radí: Nenúťte k odpisom gréckeho dlhu a zarobíte

06.01.2012, 23:02
Eurozóna by nemala zahŕňať súkromný sektor do riešenia dlhovej krízy v Grécku.

Špičky Európskej únie by mali opustiť od plánov zahrnúť súkromný sektor do riešenia gréckej dlhovej krízy. A to s cieľom obnovenia dôvery investorov v Európu. Myslí si to jeden z členov bankovej rady Európskej centrálnej banky (ECB).

Tým je cyperský guvernér Athanasios Orphanides, ktorý argumentuje tým, že zrušením plánu na "zahrnutie súkromného sektora" (private sector Involvement - PSI) by eurozóna len získala. Podľa bankárov by totiž klesli náklady na obsluhu dlhu, teda výnosy dlhopisov, ostatným problémovým ekonomikám Európy. Zároveň by sa tým dalo fondom najavo, že investovanie do eurozóny je znovu bezpečné.

ECB sa dlho zdráhala

ECB bola dlho ostražitá a proti plánom, ktoré by mali spôsobiť investorom straty, a to aj keby takéto rozhodnutie malo byť dobrovoľné. Banková rada sa však zhodla, že je potrebné rýchlo konať a plány, ktoré mali obnoviť dôveru v európsku menovú úniu, musia byť implementované vcelku a rýchlo, než aby sa postupne menili.

Orphanides, bývalý poradca Rady guvernérov amerického Fedu, má medzi členmi rady ECB vysoký kredit a je tak jedným z neujznávanějších ekonómov v banke. Jeho komentáre však prichádzajú v čase, keď nastáva jeden zo zásadných okamihov pre Grécko.

Zahrnutie súkromného sektora do zníženie dlhu Grécka je totiž stredobodom druhého záchranného balíka pre krajinu vo výške 130 miliárd eur, ktorý bol dohodnutý a schválený v októbri, a má zabrániť nekontrolovanému bankrotu krajiny. Plán by mal znížiť grécky dlh vo výške približne 350 miliárd eur na 250 miliárd eur. Lenže koľko bude musieť nakoniec súkromný sektor odpísať, to je stále vo hviezdach

Podkopávanie dôvery

Jedno je isté, návrh cyperského centrálneho bankára bude úplne odmietnutý Nemeckom. A to aj keď tamojšia kancelárka Angela Merkelová v novoročnom prejave povedala, že Európa môže posilniť len tým spôsobom, že sa ponaučí zo svojich chýb. "Schopnosť učiť sa z vlastných chýb je známkou dobrého lídra," komentoval Orphanides.

"Nútenie súkromného sektora do gréckych strát len podporí presvedčenie, že držitelia dlhopisov krajín eurozóny by mali byť pripravené na finančnú ujmu, ktorú im môžu spôsobiť nepredvídateľné okolnosti, ktoré nevyhnutne neznamenajú, že k rovnakej ujme za rovnakých podmienok dôjde aj u držiteľov dlhopisov krajín mimo eurozóny," doplnil. 

Zároveň však jedným dychom dodáva, že prípadné zrušenie plánu na zahrnutie súkromného sektora nebude mať, čo sa týka navrátenia dôvery, okamžitý efekt.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 14:38