StoryEditor

Je najvyšší čas žiadať o lacný úver od štátu

03.02.2010, 23:00
Ľudia, ktorý chcú dostať výhodnú pôžičku zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), majú jednu z posledných šancí.

Peniaze vyčlenené na tento rok sa rýchlo míňajú a kto nepodá žiadosť v najbližšom období, pravdepodobne bude musieť na svoju šancu čakať ďalší rok.

Štátny fond rozvoja bývania tento rok rozdelí viac ako 100 miliónov eur a väčšina z týchto peňazí by mala pomôcť ľudom s nižšími príjmami zaobstarať si vlastné bývanie. Peniaze však vôbec nedokážu pokryť všetky požiadavky. Už dnes fond eviduje viac žiadostí o úvery na kúpu bytu alebo obnovu bytovej budovy ako je celoročný rozpočet v týchto sekciách. A keďže pri rozhodovaní o úveroch zo ŠFRB rozhoduje rýchlosť, a nie kvalita projektov, musia si ľudia podať svoje žiadosti v prvých týždňoch roka. Ani dnes však ešte nemusí byť neskoro.

Stále je šanca
Na kúpu bytu, ktorý sa ešte len stavia, mal na začiatku februára napríklad fond ešte stále viac ako 23 miliónov eur, ktoré mohol rozdať. A ani v sekciách, kde je už prekročený limit, nemusí byť ešte všetko stratené. ŠFRB totiž prísne posudzuje všetky podmienky, ktoré musia žiadatelia vydokladovať a ak sa vyskytne závažnejšia chyba, fond žiadateľa automaticky vyradí z poradovníka a vyberie ďalšieho v poradí. "Navyše za posledných päť rokov sa vždy rozpočet fondu dodatočne zvyšoval aj v priebehu roka a z peňazí, ktoré fond dostal, sme mohli poskytnúť na ďalšie pôžičky,“ hovorí Jana Prukschová, vedúca referátu štatistiky na Štátnom fonde rozvoja bývania. Zároveň však upozorňuje, že na tieto peniaze sa nedá spoliehať, pretože závisia iba od toho, ako sa vláde podarí nájsť dodatočné zdroje. "Všetkým, ktorí zvažujú, že požiadajú o úver zo ŠFRB, radíme, aby tak urobili čím skôr,“ hovorí Ján Lebeda zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Náročné kritériá
Prvým krokom, ktorý by mali urobiť všetci, čo uvažujú o úvere od štátu, je pozrieť sa na internetové stránky Štátneho fondu rozvoja bývania a skontrolovať si, či spĺňajú kritériá. Základným pravidlom je výška zárobku, ktorý sa musí pohybovať medzi 1,3- a 3,5-násobkom životného minima domácností. Čistý mesačný príjem bezdetného manželského páru tak napríklad nesmie klesnúť pod 408 eur a zároveň nesmie prekročiť hranicu 1 100 eur. Ak majú manželia dve deti, tak spolu nesmú zarábať viac ako 1 239 eur a keďže ide o čistý mesačný príjem, tak sa do tejto sumy započítavajú aj rôzne dotácie a prídavky od štátu.

Zároveň sú stanovené aj relatívne prísne kritériá na samotné nehnuteľnosti, ktoré sa dajú takýmto spôsobom kúpiť. Prvou podmienkou je, že musí ísť o nové - maximálne dva roky staré nehnuteľnosti. Okrem toho je určená horná hranica plochy bytu alebo domu, ktorý sa dá financovať prostredníctvom úveru zo ŠFRB. Byt napríklad nesmie byť väčší ako 80 štvorcových metrov. Dosť prísnym pravidlám podliehajú aj obaja ručitelia, ktorých treba mať. Tí napríklad nemôžu byť spolu zosobášení.

Ako požiadať o úver
Ak je klient presvedčený, že spĺňa všetky podmienky, mal by ísť na miestny úrad, kde je úradník, ktorý mu pomôže skompletizovať žiadosť a pošle ju na ŠFRB. V praxi však zamestnanci na miestnom úrade často suplujú odborných poradcov. Napriek podrobným návodom na internete je vypisovanie žiadosti o úver komplikované a treba vydokladovať množstvo vecí. Pri výstavbe bytu v bytovom dome napríklad treba doložiť zhruba 35 potvrdení a príloh. Po zmenách v tomto roku navyše nie je možné dokladať chýbajúce potvrdenia v priebehu posudzovania žiadosti o úver. Každá vážnejšia chyba tak môže ohroziť celú žiadosť. "To je pravdepodobne aj jeden z dôvodov, prečo ľudia zatiaľ vyčkávajú s podaním žiadosti o pôžičku na rozostavaný byt alebo dom,“ hovorí Lebeda. Podľa neho teraz žiadatelia čakajú hlavne na podanie daňových priznaní a v krátkom čase začnú hromadne podávať žiadosti o úver.

Keď sa žiadosť dostane na ŠFRB, ten má podľa zákona 90 dní na jej posúdenie a ak je všetko v poriadku a na žiadateľa ostali peniaze, dostane úver. Fond mu pridelí konkrétnu pobočku banky, kde mu vytvorí účet. Do tejto banky potom nosia ľudia faktúry, ktoré fond prepláca priamo zhotoviteľovi stavby. V prípade, ak si niekto stavia dom sám a financuje ho prostredníctvom ŠFRB, nemôže si nechať preplatiť vlastnú prácu a fond mu bude refundovať iba materiál, prípadne služby, ktoré mu vyfakturujú subdodávatelia. Štátny fond doteraz nezaevidoval ani zvýšený počet neplatičov úverov kvôli finančnej kríze. V prípade, ak sa ľudia dostanú do finančných problémov, dá sa aj so ŠFRB podobne ako s komerčnými bankami dohodnúť na odklade splátok.

Prečítajte si aj:
Štátny fond pomáha opraviť paneláky

Jednou z mála oblastí, kde má Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) viac peňazí ako v minulom roku je obnova bytovej budovy. Program, ktorý sa okrem opráv dá použiť aj na zatepľovanie budov, slúži hlavne na obnovu a modernizáciu starých panelákov. V tomto roku môže fond rozdeliť 27 miliónov eur. Už k 1. februáru však žiadosti prekročili možnosti fondu o viac ako 7 miliónov eur. Keďže však ide o relatívne veľké sumy, stále sa môže stať, že pre chyby v dokumentácii vypadne niekoľko veľkých projektov a peniaze sa ujdú aj tým, ktorí sa o úver požiadajú v najbližších dňoch.

Najvýhodnejšie pôžičky dostanú deti z domova

V rámci podpory znevýhodnených skupín má štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) špeciálny program pre deti z detských domovov. Chovanci, ktorí opustia brány chráneného bývania a hľadajú možnosti, ako si zabezpečiť vlastné bývanie, môžu dostať zo ŠFRB až 52 300 eur na kúpu bytu s úrokovou mierou iba jedno percento ročne a lehotou splatnosti na 30 rokov.

Peniaze z emisií na zatepľovanie zatiaľ nie sú

V minulom roku sa prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania rozdeľovali aj peniaze na zatepľovanie panelákov, ktoré štát získa kontroverzným predajom emisií garážovej firme Interblue Group. Približne 70 miliónov eur sa minulo už v minulom roku napriek tomu, že zatepľované mohli byť iba bytové domy, ktoré boli postavené pred rokom 1989.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 09:57