StoryEditor

Agropotravinári odložili protesty

20.06.2003, 00:00

Petičný výbor poľnohospodárov a potravinárov včera rozhodol o odklade celoštátnych protestov. Agrokomoplex tým chce vytvoriť priestor na splnenie prísľubu ministra pôdohospodárstva. Podľa neho má rezort spolu so samosprávami a s Ústredným kontrolným a skúšobný ústavom poľnohospodárskym zhodnotiť skutočný stav odvetvia.
Na základe výsledku analýzy rezort vypracuje návrh riešenia, ktorý predloží vláde. Mal by obsahovať aj vyčíslenie dosahov sucha na tohtoročnú úrodu a prepadu nákupných cien ťažiskových komodít.
Odloženie protestnej akcie podľa vyjadrenia predstaviteľov petičného výboru neznamená, že samospráva nebude nástojiť na zabezpečení pomoci. Predstavitelia samosprávy však usúdili, že ešte nevyčerpali všetky možnosti rokovania. Diskusia viazne najmä pri požiadavke uvoľniť nové zdroje na trhové regulácie, ktorú minister Zsolt Simon považuje za neoprávnenú. Argumentuje, že len nedávno vláda na tento účel uvoľnila 250 miliónov korún z rezervy Slovenského pozemkového fondu a štátny rozpočet na tento rok má pevne schválené rámce, ktorých sa treba držať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:21