StoryEditor

Strojárom z Detvy pomohol premiér

30.06.2003, 00:00

V piatok popoludní detvianski strojári ukončili protestnú akciu a uvoľnili cestu prvej triedy medzi Zvolenom a Lučencom. Stalo sa tak krátko po tom, čo Sociálna poisťovňa a Národný úrad práce akceptovali požiadavku premiéra Mikuláša Dzurindu a odporučili konkurznému sudcovi odpredať majetok PPS Detva Holding v konkurze.
Do veci sa totiž v piatok osobne zaangažoval premiér, keď prijal odborárov z PPS Detva Holding, jeho veriteľov a konkurzného sudcu. "Chápem pocit bezmocnosti odborárov a som na ich strane. Vyzval som veriteľov, ktorí sú naviazaní na štát, aby sa spamätali a začali konať v súlade so záujmami štátu," povedal po stretnutí. Odborári blokovali cestu od štvrtka, čím reagovali na neochotu štátnych veriteľov akceptovať výsledok súťaže na odpredaj majetku úpadcu, teda predaj podniku vcelku. Takýto spôsob uspokojenia veriteľov by zaistil chod firmy, veritelia by dosiahli uspokojenie nárokov a zamestnanci nevyplatené mzdy. Štátni veritelia však argumentovali právnymi prekážkami, ktoré bránia predaju podniku vcelku, tie šéf detvianskych odborov Stanislav Ľupták označil za umelé. Premiér sa nevedel bližšie vyjadriť k miere zodpovednosti majoritného majiteľa PPS Detva Holding -- štátneho DMD Holdingu -- za konkurz PPS a jeho terajšiu situáciu.
Firma Sitno Holding Kremnica ponúkla za fabriku 150 mil. Sk a ISKO Bratislava 65 mil. Sk. Koncom mája veritelia obe ponuky odmietli. Po piatka predseda OZ KOVO Emil Machyna predpokladá, že do PPS v krátkom čase vstúpi spoločnosť Sitno Holding. Tá totiž za podnik ponúkla najvyššiu sumu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 11:49