StoryEditor

Úvery železníc zvýšia štátny dlh

20.06.2003, 00:00
Autor:
SITASITA

Rezort dopravy požaduje, aby vláda schválila Návrh riešenia finančných vzťahov medzi Železničnou spoločnosťou a štátom, ako aj Návrh plánu plnenia konsolidačnej funkcie Železníc SR vrátane ich oddlženia zo strany štátu. Štátny dlh by sa tak do roku 2004 zvýšil takmer o 21 miliárd korún. Vyplýva to z materiálov ministerstva dopravy, ktorými sa bude na budúci týždeň zaoberať vláda.
Ministerstvo chce, aby štát na seba prevzal dlhy Železničnej spoločnosti, ktoré vyplývajú z úverov so štátnou zárukou v sume 7,3 miliardy korún, do štátneho dlhu k 1. januáru 2004. Vláda by mala podľa rezortu súhlasiť podľa predbežného prepočtu aj s prevzatím pohľadávky ŽSR voči štátu v objeme 13,6 miliardy korún. Tá vznikla neuhrádzaním štátnych objednávok na osobnú dopravu.
Minister dopravy Pavol Prokovič by mal následne do októbra tohto roka spresniť plán plnenia konsolidačnej funkcie ŽSR na rok 2004 a na rokovanie vlády by mal predložiť Koncepciu výkonov vo verejnom záujme pri prevádzkovaní celoštátnych a regionálnych dráh a Koncepciu spoplatňovania železničnej dopravnej cesty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:19