StoryEditor

iPhone 5 rozdeľuje biznis na Slovensku

24.09.2012, 00:00
Novinka americkej technologickej ikony Apple iPhone 5 postavila slovenský biznis hore nohami.

Novinka americkej technologickej ikony Apple iPhone 5 postavila slovenský biznis hore nohami. Veľkí hráči na trhu, ktorí majú zväčša vychytávky ako prví a ako prví ich aj predávajú, sa pri najtenšom smarfóne na svete správajú presne naopak. Kým naše známe elektrotechnické spoločnosti naň objednávky doteraz nespustili, malí hráči ich už počítajú na desiatky. „Momentálne evidujeme približne 30 až 40 predobjednávok na iPhone 5,“ vyhlásil pre HN manažér Andrea Shopu Zoltan Katona s tým, že číslo vzrastie približne na 100.

Len na spresnenie – predaj iPhone 5 sa u nás začne tento týždeň v piatok.

Kto skôr príde, ten prv melie
Internetový predajca Andrea Shopu nie je pritom jediný, kto sa riadi heslom – kto prv príde, ten prv melie. HN spustenie objednávok potvrdil aj manažér MP3.sk Ľuboš Stankievič. Ide o e-shop, ktorý predaj odštartoval dokonca v čase, keď ešte iPhone 5 oficiálne ani nepredstavili, a ktorý má na túto novinku drahú niekoľko stoviek eur už 50 predobjednávok. „Do dátumu naskladnenia, ktorý však ešte nie je jasný, očakávame asi 150 až 200 predobjednávok,“ dodal Stankievič.

Vo veľkých e-shopoch či u kamenných predajcov je však situácia iná. Obchodný riaditeľ Hej.sk Tomáš Braverman nám potvrdil, že sa predobjednávky začnú až v priebehu tohto týždňa. iPhone 5 si nemôžete objednať ani v spoločnosti Nay.

Veľkým hráčom fakt, že ich malá konkurencia už iPhone 5 predáva, môže i ublížiť. Podľa analytika spoločnosti Cyrrus Tomáša Menčíka to pre nich totiž rozhodne nie je dobrá správa. „Kto bude chcieť iPhone 5, kúpi si ho v zahraničí alebo od menších predajcov,“ myslí si Menčík. Otáznik tak visí nad tým, kedy začnú veľkí obchodníci nový iPhone konečne ponúkať. „Tak či onak však prídu o prvotné nadšenie,“ reaguje Menčík.

Apple predaj limituje
O situáciu, že malí predbehli veľkých, sa postaral fakt, že veľké spoločnosti chcú iPhone kupovať priamo od gigantu Apple. Ten má však svoje limity v počte kusov. „Vždy ide o veľké číslo, pričom veľkým elektroobchodom sa často nevyplatí tak veľa kusov objednať. Napriek tomu menšie prevádzky budú inteligentný telefón nakupovať cez prostredníka,“ hodnotí Menčík. To znamená, že menší nakúpia iPhone 5 aj v menších objemoch, ale za vyššiu cenu.

Zámer kúpiť od Apple iPhone 5 priamo HN potvrdil Michal Navrátil, sales manažér spoločnosti Electro World.

Práve pre dlhšie dodacie lehoty spoločnosti Apple ešte objednávky neprijímajú. „Na pultoch našich predajní sa nový iPhone objaví v priebehu októbra,“ reagoval Navrátil a dodal, že v súvislosti s iPhonom 5 očakávajú nárast tržieb o 20 percent.“ Hej.sk pre HN úspešnosť predaja iPhonu 5 percentuálne vyjadriť nevedel, keďže ponúkajú tisícky položiek. „Záujem o nový model iPhonu však, samozrejme, očakávame veľký, rovnako ako to bolo v prípade jeho predchodcu,“ povedal Braverman.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:21