StoryEditor

Kórejčania stavili na auto vyrábané na Slovensku

27.09.2012, 19:03
Na francúzskom autosalóne má premiéru športový model pro_cee´d, ktorý exkluzívne vyrába žilinský závod.

Športová, nová a vyrábaná exkluzívne na Slovensku. Toto sú vlastnosti, ktorými sa pýši Kia pro_cee´d. Vozidlo juhokórejskej automobilky sa včera prvýkrát ukázalo svetu na medzinárodnom prestížnom autosalóne v Paríži. „Očakávame, že prinesie významný nárast predaja v prospech našej značky,“ vyhlásil viceprezident pre marketing a plánovanie produktov Kia Motors Europe Benny Oeyen. Ich ambície zdôvodnil číslami – pôvodný model si od uvedenia na trh v roku 2007 získal vyše 55-tisíc zákazníkov v celej Európe, čo je viac ako desatina z celkového objemu predaja vozidiel rodiny cee’d.

Kia pro_cee´d je druhá generácia ich trojdverového auta. Žilinský závod začiatkom tohto roka spustil výrobu novej päťdverovej cee´d, počas leta sa odštartovala výroba kombi verzie. „Sériovú výrobu novej Kie pro_cee´d spustíme začiatkom roka 2013,“ povedal HN na autoshow hovorca fabriky Dušan Dvořák. Len na doplnenie – modernizácia modelov priniesla Slovákom takmer tisíc nových pracovných miest. Tie boli postupne vytvorené v minulom, ako aj tomto roku.

Napriek tomu, že vynovený rad Kia cee´d už prácu Slovákom dal, ďalšie miesta sú v hre. Ako Dvořák podotkol, spustenie sériovej produkcie pro_cee´d bude mať vplyv aj na rast ich objednávok u dodávateľov. Hoci nám hovorca neprezradil, či vie o nejakom ich dodávateľovi, ktorý by vďaka tomu zvýšil zamestnanosť, reálne to vzhľadom na plánované predaje a exkluzivitu v produkcii rozhodne je.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 10:49