StoryEditor

Naše automobilky potiahnu novinky

03.04.2012, 19:04
Kia odštartovala sériovú výrobu modelu cee`d, gro výroby PSA bude tvoriť nová 208-čka.

Slovenské závody automobiliek Kia, PSA Peugeot Citroën a Volkswagen potiahnu už v tomto roku najmä ich novinky. „Peugeotu 208, ktorého sériovú výrobu spustíme pred letom, plánujeme do konca roku 2012 vyrobiť 140-tisíc kusov,“ vyhlásil pre HN šéf trnavského závodu automobilky PSA Luciano Biondo. Dodal, že okrem toho Trnavčania vyrobia 60-tisíc kusov Citröenu C3 Picasso a 40 tisíc Peugeotov 207.

Spolu tak trnavskú fabriku francúzskej automobilky opustí v tomto roku 240-tisíc vozidiel, o niečo viac automobilov odíde zo Žiliny.

Tam práve včera odštartovala sériová výroba ich novinky, ktorá v závode prednedávnom vytvorila tisíc nových pracovných miest a vďaka ktorej závod nabehol na trojzmennú prevádzku. Druhá generácia Kia cee‘d sa tak dnes začína predávať v Európe.

„Aktuálne vybavujeme objednávky od našich predajcov. Následne, od začiatku predaja, už budeme prijímať objednávky od zákazníkov,“ tvrdí hovorca závodu Dušan Dvořák. Dopĺňa, že objednávok majú dostatok. Hoci nechcel byť konkrétny, podľa prepočtov HN by sa novej cee‘d-ky mohlo v roku 2012 vyrobiť až okolo 110-tisíc kusov a podobné číslo aj modelu Kia Sportage. Keďže sa v Žiline počíta s tým, že tento rok sa tu pôjde skoro na maximum a vyprodukuje sa spolu 285-tisíc vozidiel, zvyšné kusy pripadajú na Kiu Venga a starú verziu cee‘d. Ako dodal prezident a výkonný šéf Kie Eek-Hee Lee, spoločnosť pracuje aj na zaradení novej kombi verzie modelu cee‘d do výroby: „Malo by sa to uskutočniť v druhej polovici roka.“


Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 12:10