StoryEditor

Slovensko bude žiť z automobiliek

20.03.2012, 17:56
Volkswagen, Kia a PSA nám zabezpečia rast HDP až o 1,5 percentuálneho bodu.

Volkswagen Slovakia pôjde na maximum, Kia Motors Slovakia na 95 percent a PSA Peugeot Citroën na 80 percent. Automobilky v dôsledku tohtoročných plánov produkcie, a teda i využívania výrobných kapacít, odkazujú Slovensku, že našu ekonomiku budú ťahať dopredu najmä ony. V tomto roku totiž plánujú spolu vyrobiť 925-tisíc vozidiel, čo bude približne o 300-isíc viac ako vlani. „Takýto nárast produkcie by čisto matematicky mohol zvýšiť HDP Slovenska o 1,5 percentuálneho bodu,“ vyhlásil pre HN analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák. Doplnil, že to nastane vtedy, keď budeme počítať s rovnakým rastom pridanej hodnoty ako produkcie.

Nadviazané odvetvia
Na vysvetlenie – podiel automobilového sektora na celej ekonomike sa pohybuje zhruba na úrovni 3,5 percenta. Samotné automobilky majú odhadom okolo dvoch percent, ostatok sú ich dodávatelia. „Treba však povedať, že nárast pridanej hodnoty nebude až taký výrazný. Časť nárastu bude totiž sústredená pri modeloch s nižšou pridanou hodnotou,“ vraví Koršňák.

Na druhej strane – rast automobilového sektora pomôže aj ďalším odvetviam, ktoré sú naň nadviazané. Zlepšiť sa tak môže situácia v textilnom, elektrotechnickom či hutníckom biznise, čo sa na HDP odrazí tiež.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:40