StoryEditor

Kažimír pre HN: Ani zamestnanci na reforme nezarobia

19.05.2011, 00:00

Mikloš hrá so živnostníkmi a dohodármi ruskú ruletu. Preto môže reforma stroskotať. S hlasmi poslancov Smeru-SD pri hlasovaní o reforme odvodov koalícia počítať nemôže.

Ako hodnotíte návrh odvodovej reformy, ktorá mieri do parlamentu?
Ivan Mikloš (minister financií, pozn. HN) sa jednoznačne rozhodol hrať ruskú ruletu. Ale zbraň drží pri hlavách živnostníkov a dohodárov. Aj keď je podpora jeho návrhu v koalícii otázna, pretlačil ho cez vládu. Uvidí sa, čo sa bude diať v parlamente. S našimi hlasmi rozhodne nemôžu počítať.

Je niečo v reforme, čo je Smer-SD ochotný podporiť?
Nakoniec sa bude hlasovať o reforme ako o celku. Nevidím žiadnu možnosť, že by sme sa s koalíciou vedeli na niečom dohodnúť. Ak by som mal vybrať nejakú časť reformy, s ktorou nemáme problém, je to zjednotenie výberu daní a odvodov. Toto sme pripravovali už aj my. Ale odmietame tú hru s výškou jednotlivých odvodov.

Čo vám prekáža na zvyšku reformy?
Zlé je na nej to, že v čase vysokej nezamestnanosti a zdražovania sa tu evidentne dostane do veľmi komplikovanej situácie vyše 180-tisíc rodín živnostníkov a ďalšie státisíce dohodárov. Toto nie je hra o fazuľky, je to o životnej úrovni ľudí a ich rodín. Pre mňa je to nepochopiteľný cynizmus, ktorý sa odohráva pod vlajkou akejsi spravodlivosti. Navyše pozitívne dosahy reformy na zamestnancov sa posudzujú oproti dnešku. Len si treba uvedomiť, že zamestnanci boli negatívne zasiahnutí opatreniami, ktoré boli prijaté koncom minulého roka. Čiže, vláda najskôr zhoršila postavenie zamestnancov a teraz im chce niečo vrátiť. Ale tá suma bude nižšia.

Zamestnancom by mali odvody klesať, ak to nenabúra plán znižovať rozpočtové schodky. Myslíte si, že k tomu dôjde?
Som skeptický. Je to vypísaný bianko šek. A obávam sa, že ho neskôr zaplatia niektoré skupiny živnostníkov a ľudí pracujúcich na dohodu. Vládny scenár znižovania deficitov ohrozujú aj sebavedomé vyhlásenia členov strany SaS, ktorí z prijatého programu reforiem odmietajú časti, ktoré sa dotýkajú zvyšovania daní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 17:32