StoryEditor

Priemyselníci sú za privatizáciu ČEZ-om

02.04.2003, 00:00

Privatizačnú alternatívu Slovenských elektrární teraz študuje minister Robert Nemcsics, keď si ju osvojí, predloží ju čoskoro do vlády, vyplynulo z informácie štátnej tajomníčky ministerstva hospodárstva Evy Šimkovej. Podľa doterajších informácií by malo ísť o predaj akcií v dvoch dcérskych spoločnostiach, ktoré sa majú z elektrární vyčleniť podľa typu zdrojov na výrobu elektriny. Podľa Šimkovej je však o záveroch komisie zatiaľ predčasné hovoriť.
Ešte pred privatizáciou treba riešiť uviaznuté náklady podniku. "V prvom rade nepôjde o definovanie ich zložiek, ale o spôsob ich kompenzácie," zdôraznila Šimková. Môžu byť započítané v niektorej zložke ceny za elektrinu. Ďalšou možnosťou je zaťaženie štátneho rozpočtu. Ako prezradila Šimková, predstavitelia rezortov hospodárstva a financií už diskutovali o tejto možnosti. "Obdobie počas ktorého by boli alokované v rozpočte, by nebolo kratšie ako desať rokov," doplnila.
Priemyselníci združení v Asociácii zamestnávateľských zväzov a Klube 500 informovali členov komisie o tom, že českého dominantného výrobcu elektriny ČEZ považujú za najvhodnejšieho investora. "Ak by ČEZ predložil indikatívnu ponuku na kúpu akciového podielu nerozdelených elektrární, vyzývame vládu, aby o nej uvažovala. Máme totiž signály, že investori majú záujem o konvenčnú časť, a nie o výrobu v atómových elektrárňach," povedal Tibor Gregor z Klubu 500. "Termín na predkladanie ponúk bol do augusta a pokiaľ viem, privatizačný poradca doteraz ponuku od ČEZ nedostal," argumentovala Šimková. Poslanec Alojz Přidal (KDH) informoval HN: "Pre mňa je prekvapením, že zamestnávatelia odporúčajú ČEZ. Je možnosť zaoberať sa ponukou ČEZ, ak by prišla, kým sa vo vláde nerozhodne o privatizačnej alternatíve. Hovorca ČEZ Ladislav Kříž pre HN o tejto možnosti nechcel nič konkrétnejšie povedať. "ČEZ sa teraz sústredí na ovládnutie distribučných spoločností, odvčera sú akciové podiely v ôsmich distribučkách na našom účte," doplnil. Podľa manažéra elektrární Andreja Hanzela "ČEZ by bol partner, s ktorým by sme si rozumeli. Zdroje v jednotlivých republikách boli budované tak, aby sa dopĺňali". Predseda Komisie pre energetiku Ján Rusnák vyzval členov, aby dávali návrhy na zmeny energetickej legislatívy, ktorú chystá vláda. Začiatkom roka má byť pripravená zásadná novela energetického zákona, nevyhnutné zmeny zákona o regulácii už do letných prázdnin.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 10:04