StoryEditor

Prešov môže získať ďalšiu investíciu. Zo Španielska

05.04.2012, 11:31
Spoločnosť pôsobiaca v automobilovom biznise by mohla zamestnať až dve stovky Slovákov.

Do Prešova má namierené španielsky investor z automobilového biznisu. „Má záujem investovať v priemyselnom parku IPZ Záborské, pričom by tu zamestnal dve stovky Slovákov,“ vyhlásil pre HN zdroj oboznámený s rokovaniami, ktorý si však neželal byť menovaný. Podľa neho by sa tu závod mohol začať stavať už v polovici roka 2012. Spoločnosť by tu tak chcela preinvestovať 15 miliónov eur.

Hovorkyňa prešovského primátora Veronika Kmetóny Gazdová nám informácie nepotvrdila, ale ani nevyvrátila: „K tejto otázke sa nebudeme vyjadrovať,“ reagovala.

Meno, ako aj detaily rokovaní so španielskou spoločnosťou zatiaľ náš informátor konkretizovať nechcel, otázkou teda ostáva či firma bude žiadať podporu zo strany štátu.

Môže však ísť o jedného z dvoch investorov, ktorých k nám lákal americký výrobca turbodúchadiel pre automobilky Honeywell. Zhruba pred rokom totiž primátor mesta Pavel Hagyari, ako aj bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) pripustili, že mesto rokuje s dvomi investormi, ktorí sa po Slovensku začali obzerať práve kvôli Honeywellu. „Prijmú spolu až 400 ľudí,“ pripustil vtedy primátor mesta Prešov Pavel Hagyari s tým, že obaja investori navyše nežiadajú ani štátnu pomoc.

Na doplnenie - o významnú americkú spoločnosť Honeywell sme zápasili s Poliakmi. O tom, že sme nakoniec vyhrali my, rozhodli i benefity, ktoré sme im ponúkli. Ministerstvo hospodárstva investorovi odkleplo najvyššiu možnú podporu, akú sme mu mohli dať. Spoločnosť u nás „minie“ 38,3 milióna eur, polovičku z toho, teda 19 miliónov eur, im dáme vo forme stimulov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 13:29