StoryEditor

Peugeot má problémy. Musí ho zachraňovať štát

24.10.2012, 14:49
Najprv Renault, teraz Peugeot. Francúzske automobilky začínajú bojovať o prežitie.

Peugeotu nepomáha ani predaj majetku a prepúšťanie, za jeho úvery sa preto musela zaručiť vláda. Akcie firmy atakovali historické dno.

Ďalší francúzsky výrobca automobilov sa topí v problémoch. Po Renaulte, ktorý premýšľa, akým smerom sa vydať ďalej, sa do nepríjemností s ďalším financovaním dostala značka Peugeot.

Podľa vyjadrenia zástupcov automobilky je Peugeot blízko dohode s veriteľskými bankami ohľadom ďalšieho refinancovania vo výške 11,5 miliardy eur. Automobilka ale zároveň získala štátne garancie za ďalšie získané úvery jej vlastnej banky Banque PSA Finance, informovala agentúra Reuters.

Peugeot na oplátku súhlasil s vládnym i odborovým dohľadom nad manažmentom spoločnosti, s pozastavením výplaty dividend a so zrušením štedrého opčného programu pre vedenie firmy.

Banque PSA je teraz krytá vládou, "povedal analytik banky Credit Suisse David Arnold." Začína byť čím ďalej viac zrejmejšie, že ani predaj aktív nemôže zastaviť odliv peňazí z automobilky, "dodal.

Ceny akcií Peugeotu na parížskej burze klesli o takmer 5 percent na 5,56 eura za kus. Ešte predtým ale atakovali ich historicky najnižšiu hodnotu z roku 1986.

V tomto roku akcie Peugeotu klesli o takmer polovicu, čo je v kontraste s pätinovým ziskom paneurópskeho indexu Stoxx Europe 600 od začiatku tohto roka.

Európsky automobilový trh klesá, čo je dôsledok úsporných opatrení a zvyšujúcej sa nezamestnanosti. Problémy dostihli napríklad aj odolnú Škodu Auto.

Peugeot sa s prepadom predajov snaží bojovať znižovaním nákladov. Ruší desať tisíc pracovných miest, zatvára továrňu vo Francúzsku, ktorá mesačne vykazuje stratu vo výške 200 miliónov eur.

Automobilka sa tiež pustila do vývoja úsporných vozidiel budúcnosti spolu s General Motors.

Kritici manažmentu automobilky ale namietajú, že tieto kroky prišli príliš neskoro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 18:36