StoryEditor

Firmy: Nikdy to tu nebolo také zlé, ako dnes

21.05.2012, 19:30
Zamestnávatelia majú strach najmä zo zvyšovania daní a odvodov.

Podnikateľské prostredie v posledných jedenástich rokoch nebolo na tom nikdy tak zle ako v súčasnosti. Tvrdí to Index podnikateľského prostredia, ktorý zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska.

Negatívne pocity podnikateľov sú podmienené najmä výraznou nestálosťou právnych predpisov umocnených zmenou vlády a obavou zo selektívneho zvyšovania daňového a odvodového zaťaženia pre vybrané skupiny,“ zdôvodňuje výkonný riaditeľ aliancie Róbert Kičina.

Súdne spory sú nekonečné
Ako ukazuje Index podnikateľského prostredia – naši zamestnávatelia sú najviac nespokojní so slabou vymáhateľnosťou práva. Pripísala si totiž najvýraznejší pokles, keď v porovnaní s posledným kvartálom 2011 padla o 5,44 percenta. „Sme v jednom súdnom spore. Trvá 14 rokov aj vďaka tomu, že žalovaný si stále nachádza únikové cesty, ako spor predlžovať. Je to katastrofa,“ vyhlásil pre HN majiteľ cestovnej kancelárie Turancar Viliam Turan.

Kičina vysvetľuje, že súdnictvo ako celok patrí dlhodobo k najviac kritizovaným oblastiam a odstránenie nedostatkov v oblasti vymáhateľnosti práva a zrýchlenia súdnych konaní sú považované za nutné pre boj s nekalými praktikami: „Tie totiž deformujú a  zneprehľadňujú obchodné vzťahy, čím zhoršujú pomery medzi podnikateľmi.“

Podnikatelia si však lámu hlavu i nad tým, ako to nakoniec dopadne s daňami a odvodmi. „Zaťažiť týmto podnikateľov určite nie je správna cesta,“ reaguje ekonomický riaditeľ Železiarní Podbrezová Marián Kurčík s tým, že v tomto období by malo dôjsť skôr k ich zníženiu, čo by mohlo krajine pomôcť podnikateľské prostredie vylepšiť.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:22