StoryEditor

Autá si pripísali prepad. Po vyše dvoch rokoch

08.03.2012, 18:55
Kia, Volkswagen a PSA zaznamenali v januári obdobný medziročný pokles produkcie ako naposledy v októbri 2009.

Po viac ako dvoch rokoch neustálych medziročných rastov výroby prvýkrát prepad. Reč je o automobilkách. Podľa Štatistického úradu SR totiž v januári 2012 vyrobili o 1,3 percenta menej ako vlani. „Ide to ruka v ruke aj s ďalším poklesom predaja áut v Európe – v januári klesol o šesť percent medzimesačne,“ vyhlásil analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.

Len tým to však nebolo. Slovenské závody automobiliek Volkswagen, Kia a PSA Peugeot Citroën získali totiž výrobu nových modelov. Ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík priznáva, že automobilky boli tým odvetvím, ktorých januárové výsledky prekvapili. „Počítalo sa s rastom, pretože juhokórejská Kia rozbehla svoju tretiu zmenu v závode. Je však možné, že prípadné prípravy na výrobu niektorých modelov v jednej z našich automobiliek dočasne pribrzdili produkciu.“

Práve tu je zrejme spomínaný háčik – Volkswagen Slovakia totiž predĺžil pracovníkom zimnú dovolenku o týždeň. „Produkcia SUV vozidiel kvôli technickým úpravám súvisiacim so zvyšovaním výrobných kapacít odštartovala o týždeň neskôr, teda 16. januára 2012,“ potvrdil nám hovorca Vladimír Machalík. Výroba malých mestských vozidiel z radu New Small Family sa síce začala 9. januára, no ešte pred vyše pol rokom celú výrobu nemeckej automobilky u nás ťahali len luxusné SUV-čka, ktorých výroba na týždeň vypadla.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 12:11