StoryEditor

Kúpa môže priniesť zisk

20.06.2003, 00:00

Nakupovanie nehnuteľností do vlastníctva v zahraničí začali "neprominentní" Slováci ešte len objavovať. Hoci vonkoncom nejde o lacnú záležitosť, ktorú by si mohol každý dovoliť, skúsenosti realitných kancelárií a ich spolupracovníkov vypovedajú o tom, že dopyt rastie zo strany fyzických i právnických osôb. "Záujem je o Španielsko, Portugalsko, Chorvátsko, ale -- najmä zo strany firiem -- aj o talianske či dokonca rakúske Alpy," povedal viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ľubomír Kardoš.
Dopyt, aj keď ide skôr o jednotlivcov ako masovú záležitosť, sa sústreďuje na letné či zimné letoviská. "Ak sa kúpa zrealizuje z voľných zdrojov a ak je vlastník schopný zabezpečiť vyťaženosť nehnuteľnosti v období, počas ktorého ju sám nevyužíva, môže ísť o zaujímavú, prípadne aj ziskovú investíciu," povedal Kardoš.
Krajinou s veľkým potenciálom dopytu je Chorvátsko. Podľa chorvátskeho spolupracovníka realitnej kancelárie Bytoč, záujem o túto tradičnú dovolenkovú krajinu zo strany právnických osôb narástol najmä za posledný rok. Cenovo prístupnejšie sú vzdialenejšie oblasti, kam už nezasahuje momentálny enormný dopyt talianskych kupujúcich. Staršie apartmány v južnejších oblastiach, ktoré dnes stoja od jedného tisíca eur na štvorcový meter, však v budúcnosti v súvislosti s diaľničnou výstavbou tiež zrejme zdražia. Zaujímavé z hľadiska dovolenkových tradícií je aj Maďarsko. V tejto krajine je podľa jednej z miestnych právnických kancelárií spolupracujúcich s Bytočom kúpa nehnuteľnosti, podobne ako v Španielsku, bez veľkých problémov dostupná aj pre fyzické osoby. O Maďarsko sa v súčasnosti najviac zaujímajú Nemci a Holanďania. Keďže obľúbený Balaton ponúka veľa dovolenkových novostavieb, klesli ceny starších apartmánov. Ich cena však aj tak prekračuje desať miliónov forintov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 19:28