StoryEditor

Mikloš chce ubrať všetkým policajtom

23.03.2011, 23:00
Policajti či hasiči môžu dopadnúť ešte horšie, ako im to naplánoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Ich sociálne výhody chce totiž ešte prísnejšie zoškrtať ministerstvo financií.

Ten chce výsluhové dôchodky či odchodné obmedziť aj pre tých príslušníkov silových rezortov, ktorí sú v službe už dnes. Pôvodný Lipšicov návrh, ktorý by mal ísť čoskoro na rokovanie vlády, počítal iba s novými ľuďmi. Okrem toho by podľa rezortu Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) mali zmeny prísť už od januára 2012, teda o polrok skôr, ako navrhoval minister vnútra. Oba rezorty sú podľa svojich vyjadrení ešte ochotné o týchto rozporoch diskutovať. Dotkne sa to pritom aj vojakov či Slovenskej informačnej služby.

Skrátenie výsluhového dôchodku i odchodného

Návrhov, ako sprísniť pôvodný Lipšicov šetriaci plán, predložil Mikloš v medzirezortnom pripomienkovom konaní viac. Jedným z nich je aj nový výpočet dôchodkov, ktorého výsledkom bude ich zníženie. Doteraz sa používal ako základ jeden najlepší rok za posledných desať rokov, podľa Mikloša sa má brať do úvahy priemer za desať rokov.

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) aj Lipšic pritom rátajú s miernejšími škrtmi: do úvahy sa majú brať tri najlepšie roky. "Zároveň sa bránime aj všelijakým špekulantom, ktorí vstúpili späť do nejakej ozbrojenej zložky štátu, aby si zvýšili dôchodok alebo odchodné,“ povedal Galko.
Medzi najdôležitejšie zmeny, na ktorých sa všetci traja ministri zhodnú, patrí posunutie hranice pre nárok na výsluhový dôchodok zo súčasných 15 na 20 rokov služby. V rámci medzirezortného pripomienkového konania proti tomu nenamietal žiadny rezort. "Navrhovanými zmenami
vieme dosiahnuť úsporu takmer 30 miliónov eur za dvadsať rokov,“ vysvetľuje minister Galko.  

Svoj miernejší variant silové rezorty zdôvodňujú aj programovým vyhlásením. Podľa neho sa súčasným policajtom a vojakom výhody škrtať nemajú.

Ak by sa tak predsa len stalo, členov ozbrojených zložiek by zrejme neochránil ani zákon. Podľa právnika Viliama Karasa z advokátskej kancelárie Maple and Fish totiž na tieto výhody nemajú zo zákona nárok.

Získať odchodné bude ťažšie
Ministri sa tiež zhodli na obmedzení nárokov na odchodné. Na to majú dnes policajti nárok už po piatich rokoch v službe, po novom to má byť až po desiatich. S týmto má však problém Slovenská informačná služba (SIS), ktorá sa obáva, že príde o vysoko kvalifikovaných ľudí. Podľa spravodajskej služby, ktorú vedie nominant SDKÚ-DS Karol Mitrík, to "bude pôsobiť demotivujúco práve na tých odborníkov, ktorí nedosiahnu ustanovenú dĺžku služobného pomeru“.

Poslanci úspory podporujú
Škrty v silových rezortoch zatiaľ majú podporu koaličných poslancov. "Systém nemôže byť nastavený tak, aby tu boli 35-roční penzionovaní mladí ľudia s vysokými dôchodkami. To sa nedá zaplatiť,“ hovorí poslanec parlamentu Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Otázne je len to, či sa priklonia k silnejšej Miklošovej alebo k miernejšej Lipšicovej verzii.

"Keby sa to týkalo spätne tých, čo sú tam teraz a argumentoval by niekto, že by to mohlo spôsobiť odchod terajších pracovníkov silových jednotiek, tak to by som bral,“ hovorí podpredseda KDH Július Brocka.

Odmena za riziko
So škrtmi súhlasia aj nezávislí ekonómovia. Niektorí by boli ešte prísnejší ako Mikloš. "Zachovávajú zvýhodnenie ozbrojených zložiek aj tam, kde to nie je opodstatnené,“ hovorí Radovan Ďurana z INESS. Podľa Pavla Kárásza zo SAV si však isté zvýhodnenie v porovnaní s bežnými zamestnancami zaslúžia. "Ich práca je takého charakteru, že výsluhový dôchodok im bezpochyby patrí. Zároveň treba prihliadať na situáciu vo verejných financiách.“
Veronika Gburíková
Lenka Buchláková

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 14:57