StoryEditor

Manažéri budú môcť pracovať dlhšie

08.03.2011, 19:00
Minister práce Jozef Mihál (SaS) navrhuje, aby sa možnosť dlhšieho pracovného týždňa týkala iba šéfov.

Riadiaci pracovníci budú môcť pracovať týždenne až 56 hodín namiesto súčasných 48. Navrhuje to ministerstvo práce v novele zákona, ktorú zverejnilo do pripomienkového konania. Podľa hovorkyne rezortu Slavomíry Selešovej je takáto zmena logická, keďže už dnes pracujú vrcholní manažéri dlhšie. Do zmluvy im to však zamestnávateľ nemôže uviesť, keďže to neumožňuje zákon. „Ide však o možnosť predĺžiť pracovný čas po dohode zamestnávateľa so zamestnancom. Podmienkou teda je, aby s tým zamestnanec súhlasil,“ hovorí Ľubica Pilzová z tlačového odboru Úradu vlády.

Viac hodín pre všetkých
Pôvodne zamestnávatelia počítali s možnosťou predĺžiť pracovný čas pre všetkých zamestnancov. To pripúšťala aj prvá verzia novely Zákonníka práce. Tú však ministerstvo neskôr spresnilo tak, aby sa týkala iba manažérov.
V koalícii pritom aj naďalej silnejú hlasy za to, aby sa dlhší pracovný týždeň týkal všetkých. „Ak by sa to týkalo len vedúcich pracovníkov, tak v tom nevidím zmysel,“ hovorí poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Ten nevylúčil, že bude tento názor presadzovať v pripomienkovom konaní.

Prechod ku konkurencii je problém
V návrhu Zákonníka práce, ktorý presadzuje minister práce Jozef Mihál (SaS), by mohlo dôjsť aj k ďalším zmenám. Stranám sa nepáči napríklad zákaz prechodu zamestnanca do konkurenčnej firmy počas jedného roka. Na ňom sa podľa navrhovaných zmien môžu dohodnúť pracovník a jeho zamestnávateľ v pracovnej zmluve. S týmto znením zákona nesúhlasí napríklad predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 18:51