StoryEditor

Leto pribrzdilo tržby obchodníkom

05.08.2008, 16:55
Obchod na Slovensku v týchto mesiacoch pribrzdil. Tržby obchodníkov totiž v porovnaní s minulým rokom spomalili v raste aj napriek tomu, že kúpna sila Slovákov sa zvyšuje.

Samotní predajcovia zmenu vidia v sezónnom útlme, pričom predpokladajú,  „že po lete dôjde k zrýchleniu rastu tržieb. Hlavný nárast tak možno očakávať od novembra,“ tvrdí Lenka Juríková, hovorkyňa spoločnosti Ahold Retail Slovakia, ktorá prevádzkuje siete predajní Hypernova.

Rast maloobchodných tržieb v stálych cenách sa v šiestom mesiaci roka spomalil na 3,1 percenta z májových 6,7 percenta. Celkovo tak tržby v júni klesli o viac ako miliardu korún a dosiahli v júni hranicu 42 miliárd korún. K rastu prispeli hlavne vyššie tržby v maloobchode mimo predajní. Tie vzrástli o viac ako 22 percent.

Oproti rekordnému začiatku roka, kedy čísla určili najmä povianočné výpredaje sa tohtoročné leto rozbieha len pomaly. Január totiž obchod v tržbách zrýchlil na 15,6 percenta oproti 7,7 percentám v decembri. Vtedy Slováci nechali v obchdoch takmer 49 miliárd korún. „Takýto rast je skôr výnimkou ako pravidlom,“ vyjadril sa vtedy pre agentúru Reuters analytik pražskej Komerční banky Miroslav Frajer.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 21:20