StoryEditor

Ochladenie znížilo riziko povodní

20.03.2005, 23:00
Ochladenie v posledných dňoch spomalilo topenie snehu, ktorého túto zimu napadlo na Slovensku najviac za posledných 15 rokov. Zmena teploty zrejme zachránila viaceré oblasti pred väčšími záplavami.

Prvá jarná povodňová situácia tak nespôsobí väčšie škody. Od stredy však môže byť situácia opäť iná, lebo sa čaká ďalšie oteplenie, pričom snehu je v stredných a vo vyšších polohách stále veľa.
Hladiny sa prudko zvýšili
Voda z topiaceho sa snehu zaplavila viaceré komunikácie a časti obcí a miest. Najkritickejšie sa v uplynulých dňoch vyvíjala situácia v povodí riek Bebrava, Nitra, Hron, Rajčianka, Ipeľ, Ondava, Topľa, Torysa, Morava, ktorých hladiny sa každú hodinu zvyšovali o desiatky centimetrov. Prudko stúpol aj Dunaj. V sobotu bol o dvesto centimetrov vyššie ako v piatok. V nedeľu ráno dosiahol v Bratislave 627 centimetrov. Predpokladá sa, že dnes o 6.00 hod. to bude 690 centimetrov. Hladina Váhu v Šali sa zvýšila z piatka na sobotu o 231 centimetrov, Bebravy v Nadliciach o 258, rieky Uh v Lekárovciach o 230, Laborca o 190, Nitry v Nových Zámkoch o 167 atď. Tretí, najvyšší stupeň povodňovej aktivity vyhlásili na riekach Nitra, Topľa, Ondava, Bebrava a Žitava. Na mnohých ďalších je prvý a druhý stupeň. Na dolných tokoch hladiny riek spravidla ešte stúpajú, ale na stredných už kulminovali a postupne začínajú klesať. Ak v najbližších dňoch nebude výdatnejšie pršať (čo sa nepredpokladá), situácia by sa mala na Slovensku zmierniť. To už však nemusí od stredy platiť. Opäť bude teplejšie a v nížinách môže byť až okolo 19 stupňov Celzia.
Skomplikujú to zrážky?
"Prílev chladného vzduchu na Slovensko vyvrcholí v pondelok ráno," hovorí meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Miriam Jarošová. "Topenie snehu sa spomalilo. Výrazne sa znížila výška snehovej pokrývky. Na Javorine a Štrbskom Plese približne o 30 až 40 centimetrov." To však neznamená, že obsahuje aj menej vody. Sneh je, naopak, ťažší a vodnatejší. "Výraznejšie zrážky, ktoré by mohli skomplikovať situáciu, predpokladáme až v závere týždňa," dodala.
S Dunajom je to ťažké
Podľa vedúcej odboru predpovedí a výstrah SHMÚ Danice Leškovej v povodí Ipľa a Hronu sú historické maximá zásob vody v snehovej pokrývke. Podobná situácia je aj v povodí Popradu, kde je okolo 370 miliónov kubických metrov vody viazanej v snehu. Predchádzajúcu zimu to bolo asi o polovicu menej. "Očakáva sa ešte vzostup hladiny Moravy. Jej prítok - rieku Dyje, majú českí vodohospodári pod kontrolou. Na Dunaji zatiaľ nepredpokladáme vyhlásenie niektorého stupňa povodňovej aktivity," uviedla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:35