StoryEditor

Do energetiky prehovorí Mikloš

13.03.2005, 23:00
Ani po deviatich mesiacoch sa ministerstvu hospodárstva nepodarilo vypracovať akceptovateľnú energetickú politiku. Komisia pre energetiku parlamentného Výboru pre hospodárstvo privatizáciu a podnikanie ju zamietla.

Podľa jej členov nerieši optimálnu skladbu primárnych zdrojov: uhlie, jadro, plyn, obnoviteľné zdroje. Nie je tiež previazaná s energetickým zákonom a zákonom o teple.
Cieľ znižovať energetickú náročnosť návrh prezentuje podrobne len na strane výroby, uvádza sa tam dokonca, aké majú byť horáky v elektrárenských kotloch. "Nedočítame sa však ako motivovať spotrebiteľov, pre jej znižovanie," konštatuje energetický poradca Klubu 500 Miroslav Kučera.
Politika načrtáva ako dosiahnuť požiadavku EÚ vyrábať v roku 2010 najmenej 19 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov - 5,4 TWh. O systéme ich podpory sa v nej nepíše. "Najmä pri biomase si to vyžiada podporu z verejných zdrojov a hrozí, že takúto požiadavku ministerstvo financií zhodí zo stola," pripomenul sekčný šéf ministerstva hospodárstva Michal Duranko.
Aktuálnu energetickú politiku by potreboval aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. "Práve schvaľujeme regulačnú politiku na budúci rok ako nám ukladá zákon," hovorí člen regulačnej rady úradu Karol Dvorák.
Minulý týždeň štátna tajomníčka ministerstva hospodárstva Eva Šimková určila tím, ktorý má politiku prepracovať. Prvýkrát sa stretne už zajtra. Podľa Šimkovej by mal prvý návrh vzniknúť v polovici apríla. Zdôraznila, že prizve do tímu predstaviteľa ministerstva financií, keďže na energetickú politiku by mali nadväzovať podporné nástroje vyžadujúce verejné zdroje a mala by byť súlade s daňovou reformou.
Návrh z dielne rezortu hospodárstva sa nezmieňuje ani o očakávanej politike v spotrebných daniach pre energie. Zavedeniu spotrebných daní na energie už od roku 2007 sa Slovensko nevyhne, úniový rámec však dovoľuje štátom tieto nástroje využívať selektívne. Ministerstvo financií chce presadiť, aby tieto tzv. ekologické dane na Slovensku platili až od roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 17:24