StoryEditor

Dva roky po: Pod Gerlachom zastal čas

15.11.2006, 23:00
November je vo Vysokých Tatrách mŕtvym obdobím. Hotely sú prázdne, všade ale cítiť prípravy na blížiacu sa zimu. Tie už nie sú také nervózne, ako pred dvoma rokmi, keď víchrica zničila tisíce hektárov tatranského lesa a priniesla obavy z budúcnosti. Kalamita síce zanechala škaredú jazvu, ale turisti sa vrátili. Bezprostedné následky kalamity sú odstránené, pod pokrývkou zdanlivo pokojnej atmosféry neskorej jesene to však v Tatrách vrie. Systémové zmeny neprišli. Pod Gerlachom zastal čas.

November je vo Vysokých Tatrách mŕtvym obdobím. Hotely sú prázdne, no všade cítiť prípravy na blížiacu sa zimu. Tie už nie sú také nervózne, ako pred dvoma rokmi, keď víchrica zničila tisíce hektárov tatranského lesa a priniesla obavy z budúcnosti. Kalamita síce zanechala škaredú jazvu, ale turisti sa vrátili. Bezprostredné následky kalamity sú odstránené, pod pokrývkou zdanlivo pokojnej atmosféry neskorej jesene to však v Tatrách vrie.
Spory sa vyostrujú
Systémové zmeny neprišli. Pod Gerlachom zastal čas. Vládne tu chaos, chýbajú jasné pravidlá v podobe toľko očakávanej zonácie. Tá by mala Tatry nanovo rozdeliť podľa stupňov ochrany krajiny. "Mysleli sme si, že vietor prevetrá i nápady a riešenia. Boli to však dva stratené roky, myslí si Tomáš Vančura, riaditeľ správy štátnej ochrany prírody TANAP-u. Je to podľa neho čoraz horšie. Spory záujmových skupín sa vyostrili a každá sa snaží maximalizovať svoje zisky.
Po zonácii a novom územnom pláne volajú v Tatrách takmer všetci. Okrem ochranárov i podnikatelia, investori, neštátni vlastníci lesov či miestni obyvatelia. Sú už unavení z toho, že ani po dvoch rokoch nevedia, čo bude s Tatrami ďalej. Súkromní lesníci sa boja, či za obmedzenie vlastníckych práv dostanú adekvátnu náhradu. Mesto sa nevie pohnúť ďalej s územným plánom, noví investori váhajú s projektmi a tí starí pokračujú slimačím tempom.
Akékoľvek aktivity sa riešia cez výnimky a v boji o ne vyhráva ten, kto má ostrejšie lakte.
Územný plán, ktorý mal byť pôvodne už hotový, brzdí spor o zonáciu. "Nové zastupiteľstvo ho prijme najneskôr do polovice budúceho roka. Nie je únosné pre mesto dlhšie čakať," hovorí primátor Ján Mokoš. Ak zonácia nebude, oprie sa o terajší stav ochrany prírody a po jej prijatí sa bude musieť dorábať.
Nespokojní podnikatelia
Najväčší investor vo Vysokých Tatrách, spoločnosť J&T, je zo situácie tiež sklamaný. Takýto stav je absolútne neakceptovateľný a brzdí realizáciu dávnejšie naplánovaných projektov, tvrdí Danka Velecká, marketingová riaditeľka Tatranských lanových dráh. Firma už pred kalamitou začala pripravovať štúdiu modernizácie strediska v Tatranskej Lomnici, ktorá mala byť hotová do dvoch až troch rokov. Kvôli chýbajúcej zonácii a územnému plánu sa však nemôžu modernizovať vleky, rozšíriť zjazdovky a vyriešiť zasnežovanie. "Asi nie je vôľa zmeniť tento stav, ktorý niekomu vyhovuje," dodáva.
Návštevníci síce Tatry stále vyhľadávajú, ale keď zistia, že v kvalite služieb sa príliš nepokročilo, rýchlo odídu. Kalamita prebudila cestovný ruch z letargie, no keď sa rýchlo nevyriešia kľúčové otázky, môže do nej znova upadnúť, hovorí Peter Chudý, výkonný riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Neriešením zásadných vecí stratili podľa neho Tatry v rozvoji minimálne rok.

Lesníci sa boja kôrovcov
Spor lesníkov a ochranárov sa týka najmä územia, ktoré by mali ostať nedotknuté. Ide najmä o Tichú a Kôprovú dolinu. Peter Líška, generálny riaditeľ Lesov TANAPu tvrdí, že ani v tomto území nie sú pôvodné lesy a ich ponechanie ako divočinu by bolo rizikom aj pre ostatné porasty, vyžadujúce starostlivosť, najmä ochranu proti kôrovcom. Zároveň upozorňuje, že takýto režim by mohol postupne viesť k obmedzeniu športov a ďalších aktivít, čo by sa mohlo neskôr prejaviť stagnáciou až úpadkom cestovného ruchu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:51