StoryEditor

S Ruskom padli aj niektorí jeho ľudia

Minister hospodárstva Pavol Rusko zo svojho postu neodišiel sám. Spolu s ním svoje miesta opustila aj časť ministerského aparátu, ktorá vzišla z Ruskových politických nominácií. Poradcovia, ktorých mal Rusko najviac zo všetkých doterajších ministrov hospodárstva, sekční šéfovia aj vyšší úradníci.
Minister hospodárstva Pavol Rusko zo svojho postu neodišiel sám. Spolu s ním svoje miesta opustila aj časť ministerského aparátu, ktorá vzišla z Ruskových politických nominácií. Poradcovia, ktorých mal Rusko najviac zo všetkých doterajších ministrov hospodárstva, sekční šéfovia aj vyšší úradníci. Nie všetci však musia odísť, niektorí Ruskovi ľudia na dôležitých postoch zostávajú. Na ich odvolanie sa zatiaľ dôvody nenašli.
Kontrola peňazí
Dočasný minister hospodárstva Ivan Mikloš na bývalom Ruskovom ministerstve vo štvrtok zvolal poradu, kde rozdelil nové úlohy a so zamestnancami prerokoval niektoré materiály.
Okrem toho je možné, že ministerstvo hospodárstva čaká kontrola finančných tokov. Ako potvrdil aj hovorca ministerstva financií Peter Papanek, výdavky ministerstva z Ruskovej éry sa momentálne monitorujú. Žiadna personálna čistka sa však zatiaľ nekoná a výkon funkcie zatiaľ ukončili predovšetkým Ruskovi nominanti so štatútom dočasnej štátnej služby.
Výnimkou bol len bývalý šéf Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Minulý týždeň ho správna rada agentúry odvolala z funkcie. Bez jej vedomia mal previesť 1,5 miliardy korún na spoločnosť Cassovia BIC.
Politické čistky sa nezačali
"Politickí nominanti exministra končia automaticky aj s ním. Podľa zákona o štátnej službe si všetci členovia vlády môžu do úradu priniesť svojich ľudí, ktorí pôsobia v tzv. dočasnej službe (zákon 312/2001 Z. z., §25, pozn. red.)," povedal HN riaditeľ Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai. Dodal, že automatický koniec práce z odchodu ministra neplatí pre organizácie v pôsobnosti ministerstva. Ich šéfovia sa zväčša do funkcií dostali cez výberové konania a úradujúci minister Ivan Mikloš by ich mohol odvolať len vtedy, ak by dokázal vážne chyby alebo prekročenie zákona, alebo ak by odišli sami.
Koaličná dohoda navyše stále platí, Mikloš ministerstvo riadi dočasne a ANO má na rezort hospodárstva formálny nárok. Nominanti strany, a nie Ruska, by preto mali na svojich miestach zostať. Vo svojej funkcii takto zatiaľ zotrvá napríklad aj šéf Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Roman Žatko. O žiadnom odvolaní nevie.
Rovnako je na tom predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Tušim, ktorý prešiel výberom organizovaným ministerstvom a má blízko k ANO. "Hoci nevylučujem, že k môjmu odvolaniu môže dôjsť, takéto informácie nemám," hovorí s tým, že by sa na odvolaní najskôr musela dohodnúť Koaličná rada a potom vláda.
Podľa informácií z vnútorných zdrojov agentúry SARIO zodpovednej za zahraničné investície sa personálne výmeny nechystajú ani tu. Bývalý šéf divízie exportu Ladislav Straka, ktorý by mohol byť Ruskovým odchodom ohrozený, totiž odišiel už vo februári. Dôvodom mali byť nezhody s terajším šéfom agentúry Romanom Kurucom. Ten je od roku 2001, keď SARIO vzniklo a nahradilo agentúru SNAZIR, v poradí už jej siedmym riaditeľom.
Hľadajú uplatnenie
Naopak, jedným z odchádzajúcich je Ruskov hovorca a poradca Maroš Havran. Ten pre HN povedal, že z úradu odišiel už vo štvrtok, ihneď po odvolaní ministra. Po dohode so svojím šéfom sa rozhodol, že v jeho službách zostane aj naďalej - ako poradca poslanca Ruska alebo podnikateľa Ruska.
Nové miesto si musí hľadať aj Zuzana Bollová, ktorá v dočasnej štátnej službe zastupovala štát v dozornej rade Transpetrolu. Štát raz hájila aj na mimoriadnom valnom zhromaždení Slovenského plynárenského priemyslu o jeho právnom rozdelení pred tým, ako pôvodný návrh okrem ANO vo vláde zmietli zo stola všetky koaličné strany.
Podobný osud podľa všetkého čaká aj Bollovej šéfa Radovana Stretavského, ktorý na ministerstve riadi sekciu privatizácie a rovnako zastupuje štát v kontrolnom orgáne Transpetrolu. Stertavský aj Bollová sa venujú aj podnikaniu.
Ďalšími z exministrových poradcov na odchode sú Miroslav Uhlík, Ján Mitaľ alebo Viera Kudličková, ktorá bola zároveň vedúcou Ruskovej kancelárie.
Nominanti ANO pôsobia aj v štatutárnych orgánoch Fondu národného majetku. V prezídiu bratislavský komunálny politik Juraj Plechlo aj bývalý štátny tajomník ministerstva dopravy Mikuláš Kačaljak. V dozornej rade zasa trenčiansky politik a bankár Milan Fraňa. Podľa hovorkyne fondu Tatjany Lesajovej, ktorá odmietla špekulácie o ich prípadnom odvolávaní, členov fondu volí aj odvoláva parlament.
Iné možnosti
Medzi príspevkové organizácie rezortu hospodárstva patrí aj Slovenská energetická agentúra, ktorej šéfuje Kvetoslava Šoltésová vymenovaná ešte za Ruskovho ministrovania. Zainteresovaní ministerskí úradníci však tvrdia: jej hlava nie je stredobodom záujmu.
Otázny je aj osud pracovníkov 52 obchodných zastúpení po celom svete. Po nástupe do funkcie totiž Rusko robil personálne výmeny na zhruba polovici týchto postov. Sú v priamej menovacej právomoci ministra hospodárstva.
Niektorí Ruskovi poradcovia sa na svojich postoch nemali zle - ich mesačné zárobky sa v niektorých prípadoch odhadujú na takmer 100-tisíc korún.

Meno Popis činnosti
Mgr. Zuzana Bollová Podpredsedníčka dozornej rady Transpetrolu, členka dozornej rady Žilinainvest, členka dozornej rady Govinvest I aj II
Ing. Miroslav Uhlík Poradca, angažoval sa v projekte Zelená Čína
Ing. Ján Mitaľ Poradca, angažoval sa v projekte KIA, člen dozornej rady Západoslovenskej energetiky
PhDr. Ján Bajánek, Csc. Bývalý šéf agentúry SARIO
Mgr. Katarína Hruškovičová Poradkyňa, figuruje v štyroch súkromných firmách
Viera Kudličková Poradkyňa, členka predstavenstva SPP – distribúcia, a.s.
Mgr. Radovan Stretavský Šéf sekcie privatizácie MH SR, predseda dozornej rady Transpetrolu, člen dozornej rady Govinvest I a II, člen dozornej rady Slovenskej konsolidačnej, predsda dozornej rady GovCo
Prof. Vladimír Vojtek, Ing. PhD Podpredseda predstavenstva Západoslovenskej energetiky
JUDr. Bruno Čanády Člen dozornej rady Nafta, a.s., poradca
Mgr. Maroš Havran Hovorca ministra
Mgr. Ladislav Straka Bývalý šéf divízie exportu SARIO
Ing. Ladislav Oravec Poradca ministra, podnikateľ
Zdroj: MH SR, HN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:34